Is schimmel in huis gevaarlijk voor de gezondheid?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Schimmels behoren tot het ‘fungi-rijk’ en komen overal in de natuur voor. Schimmeldeeltjes zijn dan ook ten alle tijden om ons heen aanwezig, zowel binnen- als buitenshuis. Dit is ook nodig want in de natuur helpt schimmel bijvoorbeeld om dode materialen af te breken, en kan o.a. worden gevonden op bodem, voedsel, en planten.
Schimmels produceren microscopische cellen die ‘sporen’ worden genoemd en zich gemakkelijk door de lucht verspreiden. Schimmels komen daarom ook veel voor in gebouwen en woningen. Een deur of raam openen is al voldoende om schimmels binnen te laten.
De levende sporen gedragen zich net als zaden van planten en vormen nieuwe schimmelkolonies wanneer zij de juiste omstandigheden vinden. Schimmel houdt van vocht en heeft dit nodig om te kunnen gedijen. Binnenshuis wordt schimmelgroei meestal dan ook geconstateerd in ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog is, zoals in kelders en badkamers.
Tot dusver een korte introductie over schimmel. Maar de grote vraag is natuurlijk: zijn schimmels gevaarlijk voor onze gezondheid? Deze vraag zullen wij proberen te beantwoorden in dit blog-artikel.
Wat veroorzaakt schimmelgroei?
Schimmel heeft slechts een paar dingen nodig om te groeien en zich te vermenigvuldigen: voeding, vocht, en een geschikte plaats om te groeien.
Vele bouwmaterialen (zoals hout, gipsplaat, etc.) bieden voeding voor schimmel. Schimmel heeft eigenlijk maar heel weinig nodig om te overleven. Zelfs stof dat op meubels of materialen neerdaalt is voldoende om als voeding te dienen.
Schimmel kan bijna overal groeien waar vocht of een hoge luchtvochtigheid aanwezig is. Het onder controle brengen van vocht is daarom de sleutel tot het stoppen en voorkomen van schimmelgroei.
Moet ik mij zorgen maken over schimmel in huis?
Ja en nee. Enerzijds zal er altijd schimmel in onze huizen aanwezig zijn in de vorm van sporen en stukjes schimmelcellen. De aanwezigheid van schimmel in de lucht is volkomen normaal.
Anderzijds mag men schimmel niet laten groeien en vermenigvuldigen binnenshuis. Wanneer dit wel gebeurt, kan de blootstelling toenemen, waardoor ook het risico op potentiële gezondheidsproblemen toeneemt.
Tevens kan het schade aan je woning en de inhoud hiervan worden veroorzaakt. Schimmel moet zichzelf voeden om te overleven (zoals aan bouwmaterialen). Je woning en de inhoud hiervan zijn een excellente voedingsbodem.
Welke gezondheidsproblemen kan schimmel veroorzaken?
Er zijn vier soorten gezondheidsproblemen die voortkomen uit blootstelling aan schimmel: allergische aandoeningen, irriterende effecten, infecties en toxische effecten.
Mensen met een gevoeligheid voor schimmel kunnen symptomen zoals congestie, neus- en sinusirritatie, droge hoest, piepende ademhaling, huiduitslag of een branderig gevoel van de huid, en waterige of rode ogen ervaren. Mensen met allergieën voor schimmel kunnen ernstigere reacties ervaren met symptomen die lijken op hooikoorts of kortademigheid.
Mensen met chronische ziekten of immuunproblemen lopen mogelijk een groter risico op infecties door bepaalde schimmels, virussen en bacteriën. Schimmels kunnen ook astma-aanvallen veroorzaken bij mensen met astma. Hoofdpijn, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, neusbloedingen en lichaamspijn worden soms gemeld bij schimmelklachten, maar de precieze oorzaken van deze lichamelijke symptomen bij de aanwezigheid van schimmel zijn nog niet volledig duidelijk.
Er bestaat nog steeds veel onenigheid over de toxische effecten van schimmel. Het blijft dan ook een controversieel onderwerp in de medische en wetenschappelijke gemeenschap. Er is weinig bekend over de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s van het inademen of contact hebben met schimmeltoxinen. Er wordt daarom nog steeds actief onderzoek gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan schimmel.
Moet ik mijn huis testen op schimmel?
Binnenshuis kan schimmelgroei meestal worden gezien of geroken. In de meeste gevallen is het testen op schimmel daarom niet nodig omdat de schimmelgroei zichtbaar aanwezig zal zijn. Er zijn geen gezondheids- of blootstelling gerelateerde normen die gebruikt kunnen worden om een monstername van schimmel te evalueren. Wij raden dit soort onderzoeken dan ook af en hebben hier al eerder een uitgebreid artikel over geschreven.
Het is beter om schimmelproblemen te onderzoeken i.p.v. te testen:
- Zoek naar zichtbare schimmelgroei (schimmel kan er pluizig, fluweelachtig, ruw of leerachtig uitzien en verschillende kleuren hebben zoals wit, grijs, bruin, zwart, geel of groen). Schimmel verschijnt vaak als een verkleuring of pluizige groei op meubels of bouwmaterialen (muren, plafonds, of iets gemaakt van hout of papier).
- Zoek naar tekenen van vocht of waterschade (waterlekkages, staand water, waterschade, condensatie, enz.). Onderzoek gebieden waar je schimmelgeuren opmerkt.
- Als je een aardse of muffe geur kunt ruiken, kan dit wijzen op een schimmelprobleem.
- Als jij, of anderen een aantal van de bovenstaande gezondheidsklachten begint te ervaren binnenshuis, kan dit wijzen op een mogelijk schimmelprobleem.
Hoe kan ik worden blootgesteld aan schimmel?
Schimmel is overal aanwezig. Het zweeft in de lucht en bevindt zich op alle oppervlakken. Als mensen worden wij 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar blootgesteld aan schimmel. Dit is volkomen normaal. Het wordt pas een probleem als de hoeveelheid schimmel binnenshuis toeneemt en mensen hierdoor langere tijd verhoogde blootstelling ondervinden.
Hoeveel schimmel is er nodig om ziek te worden?
Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is net alsof je vraagt: hoeveel blootstelling aan de zon veroorzaakt zonnebrand? De hoeveelheid varieert van persoon tot persoon. Dit is bij schimmel net zo. Wat de ene persoon gemakkelijk kan verdragen, kan bij de andere persoon weer enorme klachten veroorzaken.
Wat wij wel kunnen stellen is dat langdurige blootstelling aan een verhoogd niveau van binnenhuisschimmel, uiteindelijk bij iedereen gezondheidsklachten zal veroorzaken.
Zijn sommige schimmels gevaarlijker dan andere?
Sommige soorten schimmel kunnen chemicaliën produceren die mycotoxinen worden genoemd. Deze schimmels worden soms ‘giftige schimmel’ genoemd.
Bij schimmelproblematiek heeft het weinig zin om uit te zoeken met welk type schimmel je te maken hebt. Alle schimmels moeten op dezelfde manier worden behandeld als het gaat om de verwijdering hiervan. Schimmelgroei binnenshuis moet onmiddellijk worden verwijderd, ongeacht het type schimmel dat aanwezig is.
Wat is Stachybotrys chartarum?
Stachybotrys chartarum (ook bekend als Stachybotrys atra) is een groenachtig-zwarte schimmel die kan groeien op materialen zoals gipsplaat of wandplaten, plafondtegels en hout wanneer ze vochtig zijn of waterschade hebben opgelopen.
Niet alle groenachtig-zwarte schimmels behoren tot de stachybotrys chartarum familie. Sommige soorten stachybotrys chartarum kunnen mycotoxinen produceren. Of een schimmel mycotoxinen zal produceren hangt af van de groei van de schimmel en de omstandigheden in de ruimte zoals temperatuur, pH, vochtigheid en andere factoren.
Mycotoxinen komen voor in zowel levende als dode schimmelsporen, en kunnen ook aanwezig zijn in materialen die besmet zijn geraakt met schimmel. Wanneer stachybotrys aan het groeien is, bedekt een natte slijmlaag de sporen, waardoor deze niet in de lucht terechtkomen. Echter wanneer de schimmel sterft en opdroogt, kan de geringste aanraking er al voor zorgen dat de sporen in de lucht terechtkomen.
Hoe kan stachybotrys mijn gezondheid beïnvloeden?
Normaliter zijn de binnenlucht niveaus van stachybotrys laag. Echter, als de niveaus zich verhogen kunnen nadelige gezondheidseffecten optreden zoals: verkoudheid-achtige symptomen, huiduitslag, sinusontsteking, oogirritatie en verergering van astma. Sommige symptomen zijn meer algemeen, zoals een verminderd concentratievermogen of vermoeidheid. Gewoonlijk verdwijnen de symptomen nadat de schimmel is verwijderd.
Hoe kan ik schimmelgroei voorkomen?
Water is waar het allemaal om draait bij schimmelgroei. Zonder water kan schimmelgroei niet beginnen, laat staan zich vermenigvuldigen en verspreiden. De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat schimmel gaat groeien, is door vochtigheid te beheersen. Houd de binnen omgeving schoon en droog. Wij hebben hier al meerdere artikelen over geschreven.
De meeste experts adviseren om binnenshuis een relatieve luchtvochtigheid aan te houden van onder de 60%. Echter is een niveau van onder de 50% het beste om zowel schimmelgroei als huisstofmijt te beheersen.
Laat ons helpen
Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.