Is schimmel in huis gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Wanneer je schimmelgroei opmerkt in de badkamer of een vochtige hoek van de kelder, zou je kunnen denken: ‘ach, het is maar een beetje schimmel’. Echter, wanneer je in verwachting bent van een baby, kan je hier iets anders over denken en mogelijk zelfs bezorgd zijn over de gezondheid van je ongeboren kind.

Is schimmel in de kinderkamer gevaarlijk?
Schimmelgroei op muren en plafond.

Schimmel en de impact hiervan op de zwangerschap

Schimmel is een fungi die gedijt in vochtige omgevingen, wanneer zwangere vrouwen hieraan worden blootgesteld kunnen er risico’s zijn. Zwangerschap brengt veranderingen in het lichaam met zich mee die een verhoogde gevoeligheid voor schimmel kunnen creëren.

Hoewel niet alle schimmels schadelijk zijn, kunnen sommige soorten, zoals stachybotrys chartarum, algemeen bekend als zwarte schimmel, toxines produceren die potentieel schadelijk zijn voor iedereen ongeacht of zij zwanger zijn of niet.

Blootstelling aan schimmel tijdens de zwangerschap

Er wordt nog steeds enorm veel onderzoek gedaan naar blootstelling aan schimmel. Hoewel onderzoekers nog veel vragen hebben, suggereren sommige studies een mogelijk verband tussen hoge niveaus van binnenhuis schimmel en problemen zoals allergieën of ademhalingsproblemen, die indirect de zwangerschap kunnen beïnvloeden.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Gezondheidsrisico’s van blootstelling aan schimmel

Blootstelling aan schimmel, ongeacht of iemand zwanger is of niet, kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals allergische reacties en ademhalingsproblemen. Allergieën kunnen vervelende symptomen zoals niezen, jeuken of huiduitslag veroorzaken. Bij mensen met astma kan blootstelling aan schimmel astma-aanvallen veroorzaken.

Ademhalingsmoeilijkheden door schimmelsporen kunnen leiden tot chronisch hoesten of pneumoniae. Het ongemak van de zwangere vrouw kan stressniveaus verhogen, wat natuurlijk nadelig is voor de ontwikkeling van de foetus.

Een zeldzame maar ernstige consequentie van langdurige blootstelling aan schimmel is pulmonale bloeding – een aandoening gekenmerkt door bloedingen uit de longen – hoewel dit uiterst zeldzaam is, komt het wel voor.

Kan ik tijdens de zwangerschap zelf schimmel verwijderen?

Of je nu zwanger bent of niet, het verwijderen van schimmel brengt altijd risico’s met zich mee. Je zult er niet direct aan doodgaan, maar er zijn wel risico’s waar je rekening mee moet houden zoals luchtweginfecties. Het kan ook zo zijn dat je een infectie oploopt, maar enkel milde symptomen ervaart zoals bij een verkoudheid.

Bij het verwijderen van schimmel grijpen mensen direct naar een fles bleekmiddel. Echter kan bleekmiddel schimmelgroei verergeren door alleen het oppervlakkige groeiproces te elimineren, waardoor de ingebedde sporen zich kunnen vermenigvuldigen en verder verspreiden.

Laat ons helpen

Schimmelproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl