Is schimmel in de kinderkamer gevaarlijk?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel op zichzelf is al ongewenst probleem, als het echter groeit in de kinderkamer, is er reden tot bezorgdheid. Slapen in een kamer die is aangetast door vocht en schimmel is gevaarlijk, vooral voor kinderen die extra kwetsbaar zijn en nog ontwikkelen.

Natte Kater is gespecialiseerd in het verwijderen van schimmel. Onze schoonmaaktechnici kunnen voor u de bron van de schimmel identificeren en deze effectief uitroeien om terugkeer te voorkomen. Na de behandeling zal de kinderkamer weer veilig zijn om in te slapen.

Is schimmel in de kinderkamer gevaarlijk?
Schimmelgroei op muren en plafond.

Wat is schimmel?

Schimmel is een snelgroeiende fungi die luchtgedragen sporen produceert om zijn verspreiding voort te zetten. Het vormt zich vooral in vochtige gebieden in huis, en heeft een zwart of groen slijmerig uiterlijk.

Schimmelsporen bevinden zich overal om ons heen en kunnen niet volledig worden geëlimineerd. Het is daarom belangrijk dat de groei van schimmel wordt voorkomen door een onaantrekkelijke omgeving te handhaven.

Chronische blootstelling aan schimmelgroei zal bij iedereen een ander effect hebben. Het is met name gevaarlijk voor mensen met schimmelallergieën, astma en een verzwakt immuunsysteem. Schimmel kan ervoor zorgen dat personen symptomen gaan ervaren zoals: niezen, hoesten, keelpijn, loopneus, en geïrriteerde ogen.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Waarom is er schimmel in de kinderkamer?

Schimmel heeft een paar hulpmiddelen en omgevingsfactoren nodig om te kunnen groeien. Het heeft warmte, vocht en organische materialen nodig om in leven te blijven. Slaapkamers en kinderkamers bevatten al deze elementen, vooral in de winterperiode wanneer we onze woningen verwarmen. Slechte ventilatie in ruimtes kan ook de groei van schimmel aanmoedigen.

Overmatige condensatie rondom ramen is een waarschuwingsteken dat schimmel binnenkort kan gaan groeien. Andere tekenen zijn vochtige kasten, muffe geuren en verkleurde verf. Kinderen brengen veel tijd door in hun slaapkamer waardoor vocht en warmte wordt vastgehouden, en het risico op schimmel alleen maar wordt verhoogt.

Schimmel is gevaarlijk voor kinderen

Schoolgaande kinderen lopen een groter risico op het ontwikkelen van astma door binnenhuis schimmel. Het inademen van schimmelsporen terwijl hun lichaam groeit, kan levenslange kwalen veroorzaken en hun longen permanent beschadigen.

Een van deze aandoeningen is hypersensitieve pneumonitis. Een aandoening die de longfunctie vermindert en chronische ziekten en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie worden getriggerd. Uw kind kan aan deze aandoening lijden als hij tekenen vertoont van: hoesten, spierpijn, vermoeidheid, kortademigheid, koorts, en gewichtsverlies.

Naast deze risico’s voor kinderen kan schimmel de slaap verstoren, waardoor de kans groter wordt dat kinderen een chronische ziekte ontwikkelen. Slapen in een vochtige of door schimmel aangetaste slaapkamer kan ook leiden tot snurken, vermoeidheid, slapeloosheid en slaapapneu.

Kan ik schimmel zelf verwijderen?

Veel mensen hebben het idee dat ze zelf schimmel kunnen verwijderen. Het is echter niet iets dat wij adviseren. Ten eerste zullen zelfgemaakte oplossingen en huishoudelijke producten zoals azijn of bleekmiddel de schimmel niet doden of voorkomen dat deze terugkomt. Schimmel ontstaat door gunstige omgevingen binnenshuis, er moeten daarom stappen ondernomen worden om deze omgevingen onaantrekkelijk te maken voor schimmelgroei.

Proberen de schimmel schoon te maken door deze weg te schrobben, kan ook een reactie veroorzaken, waarbij luchtgedragen sporen vrijkomen die dan ingeademd kunnen worden. Producten die tijdens het verwijderen van de schimmel worden gebruikt kunnen ook potentiële schade aan de huid en longen veroorzaken bij onjuist gebruik.

Laat ons helpen

Schimmelproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl