Hoe verspreid schimmel zich binnenshuis?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Als huurder of eigenaar van een pand is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen van schimmelgroei, en te begrijpen wat er gedaan moet worden als schimmel wordt opgemerkt. In dit korte blog-artikel zullen wij uitleggen hoe schimmel zich verspreidt, wat hieraan gedaan kan worden en wanneer je de hulp van een professional moet inschakelen.

schimmel gipsplaat
Schimmelvorming op gipsplaat.

Tekenen van schimmelgroei

Bij zorgen over schimmelgroei is het goed om snel te handelen. Als je niet zeker bent of het schimmel betreft of andere vervuiling, zijn er enkele tekenen waarop gelet kan worden:

Hoe verspreidt schimmel zich binnenshuis?

We worden continue blootgesteld aan schimmelsporen in onze binnen- en buitenomgevingen. Schimmelsporen kunnen overgedragen worden op en van onze kleding, schoenen en huisdieren. Zij kunnen zich ook gemakkelijk verspreiden via de lucht om ons heen.

Schimmelsporen kunnen binnenshuis aanwezig zijn zonder te groeien of problemen te veroorzaken. Zodra de schimmelsporen een vochtbron vinden, beginnen ze uit te groeien tot een probleem. Schimmel groeit vooral snel op vezelige bouwmaterialen zoals tapijt, hout, papier en gipsplaat.

Over het algemeen duurt het 24 tot 48 uur voordat schimmel begint te groeien op oppervlakken of materialen nadat water wordt geïntroduceerd. De schimmel gaat koloniseren, waarbij schimmelsporen zichtbaar worden binnen een tijdsbestek van 2 tot 4 weken. Binnen een paar weken kan een klein gebied met schimmel uitgroeien tot een veel groter schimmelprobleem. Het tijd aanpakken van schimmel is daarom een kritische eerste stap.

Hoe voorkom je dat schimmel zich verspreidt?

Vocht beheersen betekent schimmel beheersen. Enkele manieren waarop vocht binnenshuis beheerst kan worden is:

Ventilatie van apparaten: Ieder apparaat dat waterdamp produceert moet idealiter naar buiten toe worden geventileerd.

Afzuigventilators: Laat de badkamerventilator draaien tijdens het douchen en houd deze 10 tot 15 minuten aan na het douchen. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken, en zorgt ervoor dat alle ventilatoren binnenshuis naar behoren werken. Mochten de ventilatoren stuk of niet aanwezig zijn, zet dan met regelmaat de ramen open om overtollig vocht te verwijderen.

Isoleren: Condensatie ontstaat wanneer waterdamp in warmere lucht een koeler oppervlak treft, denk aan kelderwanden, ramen en waterleidingen. Door goed te isoleren, wordt condensatie en de resulterende vochtopbouw geminimaliseerd.

Luchtcirculatie: Goede luchtcirculatie binnenshuis is belangrijk. Slechte luchtcirculatie kan worden verbeterd door airconditioners en ventilatoren te gebruiken.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Temperatuur binnenshuis beheren

Naast vocht zijn zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid binnenshuis beide factoren die de groei van schimmel beïnvloeden. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis moet tussen de 40% en 60% liggen. Hogere temperaturen en luchtvochtigheidsniveaus boven 60% vergroten de kans op het gedijen van schimmel, bacteriën, huisstofmijt en allergenen.

De luchtvochtigheid kan gemeten worden met een hygrometer of vochtmeter. Deze meet het niveau van waterdamp in de lucht om de relatieve luchtvochtigheid te bepalen. Deze apparaten worden gebruikt in kassen, laboratoria en andere klimaatgevoelige gebieden, maar kunnen ook online worden aangeschaft voor thuisgebruik. Veel elektronische en slimme thermostaten worden tegenwoordig ook geleverd met ingebouwde vochtsensoren en -regelingen.

Schimmel verwijderen zonder het te verspreiden

Hoewel schimmel en schimmelsporen niet volledig kunnen worden geëlimineerd, zijn er wel enkele dingen die gedaan kunnen worden om de verspreiding van schimmel binnenshuis te verminderen. Het belangrijkste hierbij is het beheersen van vocht binnenshuis. Zorgvuldig schoonmaken helpt ook de ophoping van sporen, bacteriën en ander organisch materiaal te verminderen welke als voedselbron voor schimmel kan dienen.

Bij een waterschade probleem is het extra belangrijk om onmiddellijk de omringende gebieden snel en grondig te reinigen. Schimmel kan al binnen 24 tot 48 uur beginnen met groeien.

Wanneer bel ik een schimmelverwijderingsdienst?

Soms blijft schimmel ondanks de beste inspanningen aanwezig en moet deze worden verwijderd door een professionele saneringsdienst. Het is aan te raden een gekwalificeerd bedrijf in te schakelen als:

  • De schimmel zich over een oppervlak van 1 m2 of meer heeft verspreid.
  • Er veel waterschade is.
  • De schimmel is ontstaan door een overstroming, rioolwater of ander verontreinigd water.
  • Er zorgen zijn over de gezondheid voor het schoonmaken van de schimmel.
  • Er een aanhoudende geur is die ondanks eigen inspanningen niet verdwijnt.

Laat ons helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl