Hoe ruikt schimmel?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Wanneer schimmel in je woning begint te groeien – na bijvoorbeeld een recente overstroming of lekkage – is een van de eerste tekenen die je zult opmerken een vreemde, muffe lucht. Tenminste, zo wordt het door de meeste mensen omschreven.
Als je schimmel echter nog nooit hebt geroken, hoe kun je dan weten of die vreemde lucht in je woning afkomstig is van schimmelgroei? En dat het niet bijvoorbeeld de vuile was is? In dit blog-artikel zullen we uitleggen hoe schimmel ruikt en hoe je het kunt onderscheiden van andere geuren die vaak worden verward met schimmellucht.
Waarom heeft schimmel een geur?
Weten hoe schimmels geur produceren, maakt het gemakkelijker om te begrijpen waar schimmel naar ruikt. Wanneer schimmel groeit en zich verspreidt, worden bepaalde gasvormige chemicaliën geproduceerd als bijproducten van de schimmelstofwisseling. In wetenschappelijke termen worden deze chemicaliën ‘microbiële vluchtige organische stoffen’ genoemd. Er zijn meer dan 200 verbindingen geïdentificeerd als MVOS’s, waaronder sterk ruikende chemicaliën zoals:
- Aldehyden – scherpe, metalige, zetmeelachtige, wasachtige of zoete geuren.
- Benzenen – de geur van benzine
- Toluenen – de geur geassocieerd met verf of verdunners voor verf
- Ethanol – de geur van handdesinfectiemiddel
- Ketonen – de geur van nagellakremover, overrijp fruit of metaal
- Esters – zoet en fruitig zoals rijpe bananen
- Carboxylzuren – zuur, scherp, vaak onaangenaam en soms ronduit ranzig
- Lactonen – melkachtig, romig, soms fruitig
- Terpenen – scherpe geuren variërend van Citrus achtig tot kaasachtig tot doordringend
- Zwavel en stikstofverbindingen – rotte eieren en ammoniak
De exacte chemische samenstelling van MVOS’s die door schimmel worden afgegeven, varieert afhankelijk van de schimmelsoort en waar deze zich in zijn levenscyclus bevindt. Als gevolg hiervan kan de geur van schimmel elke keer anders zijn, wat het lastig maakt om het met zekerheid te identificeren.
Waar ruikt schimmel naar?
De meeste mensen omschrijven de geur van schimmel als muffig, bedompt en aards – enigszins vergelijkbaar met de geur van natte sokken of rottend hout. Hoewel de geur van schimmel kan variëren, zijn dit de meest voorkomende kenmerken:
- Muf en bedompt – oude sokken lucht of een bedompte zolder die al maanden niet is gelucht.
- Aards – een dicht bos, rottend hout of de grond onder rottende bladeren.
- Vochtig – natte hondenvacht of een vochtige kleedkamer.
- Rottend of gisten – oude kaas, rottend fruit of gistend alcohol.
- Zuur en pittig – zweetgeur na een stevige ronde hardlopen.
De geur van schimmel is meestal behoorlijk onaangenaam en vies, en wordt sterker naarmate de schimmel zich begint te verspreiden en te sporuleren (spoorvorming). Muf en bedompt zijn de meest nauwkeurige beschrijvingen van hoe schimmel ruikt. De muffe geur is het resultaat van de mengelmoes van MVOS’s die door de schimmel worden geproduceerd en in de lucht worden vrijgegeven. Naast muffigheid zijn MVOS’s ook verantwoordelijk voor tonen van een aardachtige geur, rotten of zuurheid.
Vochtigheid is een ander veelvoorkomend thema, omdat schimmel vaak ontstaat na water- of vochtproblemen binnenshuis. Schimmel heeft overtollig vocht nodig om te groeien, daarom gaat de geur van vochtigheid of luchtvochtigheid altijd gepaard met schimmelgeur. Op dezelfde manier kunnen ernstige schimmel- en vochtproblemen leiden tot rotten en verval van organische materialen die de oppervlakken vormen waarop schimmel groeit. Gangbare voorbeelden van dergelijke oppervlakken in je huis zijn hout, gipsplaat en stof.
De typische badkamerschimmel of -meeldauw die groeit tussen douchetegels ruikt meestal niet naar rot, maar ernstige schimmelgroei op muren en plafonds – vooral na een overstroming of lekkage – kan ervoor zorgen dat de kamer ruikt naar rottend hout of gefermenteerde kaas.
Huishoudelijke geuren die lijken op schimmel
Huishoudelijke geuren die lijken op de geur van schimmel kunnen soms voor verwarring zorgen, vooral als je probeert de bron van een onaangename geur in je huis te identificeren. Veelvoorkomende huishoudelijke geuren die verward kunnen worden met schimmel zijn:
- Natte of vuile was
- Keuken- en badkamerafval
- Slechte voedselgeuren uit de koelkast, prullenbak, vaatwasser
- Huisdiergeuren
- Muizen of ander ongedierte
- Rioolverstopping
Hoe weet ik of ik schimmel in huis heb?
De enige manier om er 100% zeker van te zijn dat de onaangename geur in huis door schimmel wordt veroorzaakt, is door de bron te lokaliseren. Schimmelgroei die ernstig genoeg is om je huis te doen stinken, zal zichtbaar zijn voor het menselijke oog. Afhankelijk van waar het zich bevindt, kan het soms moeilijk zijn om te detecteren. Daarnaast zijn er veelvoorkomende tekenen of risicofactoren die op schimmel kunnen wijzen zoals:
- Je hebt onlangs vochtproblemen gehad (overstromingen, lekkages, vochtigheid of condensatie rondom ramen en ventilatieopeningen).
- Jij of je gezinsleden vertonen symptomen van schimmel (bijv. allergie-achtige reacties binnenshuis, niezen, loopneus, huiduitslag, ademhalingsproblemen, huiduitslag, vermoeidheid).
- Je ziet afbladderende verf of behang.
- Je gebruikt constant een luchtbevochtiger (het overtollige waterdamp kan leiden tot schimmelgroei).
Als je niet in staat bent om visueel de aanwezigheid van schimmel te bevestigen, ondanks een rare, schimmelachtige geur in huis, overweeg dan om een professionele schimmelinspecteur in te schakelen.
Schimmelinspecties omvatten een gedetailleerd onderzoek naar de aanwezigheid van schimmel in je huis of appartement, waarbij moeilijk bereikbare gebieden worden onderzocht waar je mogelijk niet aan hebt gedacht. Vochtsensoren en andere hulpmiddelen worden ook gebruikt om schimmel te detecteren die groeit achter en onder oppervlakken.
Laat ons helpen
Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.