Hoe lang kunnen schimmelsporen overleven?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Vochtophoping kan zich tot een potentieel schimmelprobleem vormen. Bij schimmelgroei binnenshuis kan dit de luchtkwaliteit beïnvloeden en een onveilige situatie creëren voor huurders en/of bewoners. In dit artikel zullen wij uitleggen hoe schimmel groeit en zicht verspreidt en waar het vandaan komt.

Schimmelsanering
Schimmelgroei in leegstaand bedrijfspand.

Wat is schimmel precies?

Je hebt vast wel eens van de term schimmel gehoord, en denkt waarschijnlijk ook goed te weten wat schimmel is. Strikt genomen beschrijft ‘schimmel’ de verschillende varianten van schimmels die gedijen waar vochtophoping is. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is de aanwezigheid van schimmels niet altijd negatief. Schimmel helpt bij het afbreken van dode organische stoffen, en vormt hiermee een cruciaal onderdeel van de levenscyclus van verschillinde ecologieën en ecosystemen.

In tegenstelling tot gisten groeien schimmels in de vorm van meercellige filamenten die hyfen worden genoemd. Ze reproduceren zich meestal door microscopische sporen die door de lucht verspreiden. Deze sporen kunnen neerdalen op oppervlakken en groeien. Hoewel veel schimmels pluizig en verkleurd zijn, komen ze voor in een breed scala van kleuren en vormen.Als de schimmel zichtbaar is, betekent dit dat er meerdere kolonies hebben gevormd.

Als organismen hebben schimmelkolonies een bron van voedsel en andere elementen nodig om te overleven. Bepaalde omstandigheden bevorderen de groei van schimmel en meeldauw:

Nat of vochtig: Schimmel gedijt in vochtige omgevingen.

Warmte: Warmere temperaturen bevorderen de groei van meeldauw. Dit is een reden waarom voedsel dat snel kan bederven in de koelkast of vriezer moet worden bewaard.

Ventilatie: Blootstelling aan lucht verhoogt de snelheid waarmee kolonies zich ontwikkelen.

Voeding: Om te overleven, hebben schimmels voeding nodig zoals suiker of zout.

Zuur: Meeldauwkolonies groeien sneller in omgevingen met een lagere pH.

Licht: Sommige schimmelgroei reageert positief op licht.

Het vermogen van schimmel om organische stof af te breken kan afhankelijk van de situatie zowel een voordeel als nadeel zijn. Binnenshuis is het echter meestal een probleem. De ophoping van deze organismen in gebouwen kan gezondheidsproblemen veroorzaken voor mensen die ademhalingsproblemen hebben of gevoelig zijn voor sporen. Hoe lang kunnen schimmelsporen overleven?

Je zou denken dat het wegnemen van een of alle omstandigheden die de groei bevorderen schimmelsporen zou doden. De realiteit is dat deze sporen eigenlijk niet echt doodgaan. Droge omstandigheden kunnen schimmel in een sluimerstand doen verkeren, maar kolonies kunnen weer groeien als er een watervoorziening beschikbaar komt.

Bovendien kunnen de sporen van sommige schimmels honderden jaren ‘slapen’ onder de juiste omstandigheden. Dit is de reden waarom het verwijderen van vocht alleen niet voldoende is om de schimmel te verwijderen.

Wat veroorzaakt schimmelproblemen?

Een van de belangrijkste zaken om te benoemen is dat schimmelsporen overal aanwezig zijn. Omdat zij ook in de lucht zweven, kunnen ze naar elk deel van uw woning of bedrijf worden overgebracht. Wanneer zij water tegenkomen beginnen de schimmelsporen te groeien.

Kleine hoeveelheden schimmel zijn meestal geen probleem voor de meeste mensen op de meeste plaatsen. Een aanzienlijke hoeveelheid is echter een ander verhaal, en meestal aan indicatie van een vochtprobleem zoals:

Lekken in het gebouw (daken, ramen, leidingen enz.)

Onbeheerde vochtige omstandigheden in badkamers, keukens enz.

Waterschade door overstromingen, brandbestrijding, knappende leidingen enz.

Onthoud dat vocht een essentieel onderdeel is voor schimmel om te kunnen overleven. Kamers en ruimtes met een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 50% kunnen broedplaatsen worden voor schimmelkolonies.

Schimmel en meeldauw hebben ook voedingsstoffen nodig. Helaas bieden veel van de materialen die worden gebruik om residentiële en commerciële structuren te bouwen een buffet voor schimmels, waaronder hout, gipsplaat, beton, papierproducten, en tapijt. Stoffen, stof en huidcellen bieden ook voldoende voedsel voor schimmel om te groeien en zich te verspreiden.

Bepaalde ruimtes binnen een structuur zijn vaak vatbaarder voor schimmelgroei omdat de omstandigheden van vocht, voedsel, warmte en beschikbare zuurstof optimaal zijn. Denk hierbij aan afgesloten ruimtes zoals zolders, kelders en kruipruimtes. Gebieden die regelmatig aanzienlijk veel vocht verzamelen zoals badkamers en keukens. En ruimtes tussen binnen- en buitenmuren.

Temperaturen tussen 25 tot 30 graden Celsius zijn ideaal voor de groei van schimmels. Als u echter wat voedsel te lang in de koelkast of vriezer heeft laten staan, heeft u inmiddels ook al ervaren dat schimmel zich kan ontwikkelen bij temperaturen rond het vriespunt. Omdat zoveel factoren van invloed zijn op het vermogen van schimmel om te gedijen, is een proactieve aanpak nodig voor schimmelbestrijding. Het verwijderen van vocht of voedingsstoffen en/of het aanpassen van de temperatuur is simpelweg niet voldoende.

Hoe weet ik of ik een schimmelprobleem heb?

Over het algemeen kan een significante groei visueel gedetecteerd worden. Vaak is er ook een muffe geur merkbaar, ook als de groei buiten het zicht verborgen is. Personen die gevoelig of allergisch zijn voor schimmel kunnen gezondheidsklachten ervaren. Vaak is de schimmelgroei dan al in een vergevorderd stadium. Het inademen of binnenkrijgen van mycotoxinen die door schimmel worden geproduceerd kunnen fysieke reacties veroorzaken die duiden op een aanzienlijk schimmelprobleem.

Enkele van de meest voorkomende symptomen die worden geassocieerd met schimmel zijn onder andere: ademhalingsproblemen zoals benauwdheid op de borst, kortademigheid, piepende ademhaling. Verstopte neus of loopneus. Jeukende, waterige ogen. Hoesten of niezen. Geïrriteerde keel. Vermoeidheid en uitputting. Koorts. Schimmelinfecties (mycose).

Het zicht en de geur zijn vaak voldoende om vast te stellen dat verwijdering en herstel noodzakelijk zijn, maar dergelijke symptomen / klachten zijn ook een belangrijke indicator voor de aanwezigheid van schimmel.

Extreme schimmelgroei.

Zijn alle schimmels even schadelijk?

Er zijn duizenden schimmelsoorten die bekend en identificeerbaar zijn. Sommige varianten zijn schadelijker dan andere, het is daarom belangrijk om de verschillende categorieën schimmels te begrijpen op basis van hun effecten op het menselijk lichaam:

Allergisch: Deze typen beïnvloeden mensen die allergisch zijn of bepaalde chronische ademhalingsproblemen hebben, zoals astma. Vaak is er een overgevoelige reactie die leidt tot de vorming van mestcellen. Het resultaat is een ernstige inflammatoire reactie in het ademhalingssysteem van de patiënt. Naar schatting heeft 20% tot 30% van de bevolking allergische gevoeligheden voor schimmel.

Pathogeen: Deze schimmeltypen zullen de meeste gezonde mensen niet beïnvloeden; echter, degenen die immuungecompromitteerd zijn, kunnen kwetsbaar zijn. Baby’s, ouderen en mensen met onderdrukte immuunsystemen worden meestal getroffen door pathogene schimmels.

Toxisch: Deze categorie produceert mycotoxinen, chemicaliën die giftig zijn voor de meeste levende wezens. Deze toxines kunnen voorkomen in zowel de schimmels als hun sporen. Wanneer deze soorten microben worden ingeademd, ingenomen of aangeraakt, kan de reactie variëren van tijdelijke irritatie tot ernstige chronische ziekten. Zwarte schimmel wordt beschouwd als een giftige schimmel.

Schimmels komen in verschillende kleuren voor die hun potentieel voor schade kunnen aangeven, evenals hun bronnen van voedsel en locaties:

Zwart: Dit type schimmel kan verschijnen als zwart, grijs of donkergroen. Het wordt vaak aangetroffen in warme, vochtige omgevingen zoals douches, badkuipen, toiletten, keukens en kelders. Dit soort schimmel kan mycotoxinen vrijgeven die de meeste mensen kunnen beïnvloeden.

Bruin: Dit type schimmel verschijnt meestal bruin of donkergeel. Vaak gevonden op hout of tegel, het verschijnt als donkere plekken en beïnvloedt meestal alleen mensen met astma of andere schimmelgevoeligheden.

Groen: Er zijn enkele duizenden groene soorten. De meeste van deze zijn gevaarlijk en produceren mycotoxinen. Hun specifieke kleur wordt vaak beïnvloed door het klimaat en de bron van voedsel.

Oranje: Meestal een teken van vochtigheid, oranje schimmel groeit vaak op hout- en voedselproducten. Het is meestal niet gevaarlijk, maar kan structuren en oppervlakken beschadigen.

Wit: Niet-gepigmenteerde sporen resulteren in witte schimmel, die vaak opgaat in de bron. Deze varianten zijn meestal poederachtig en worden vaak gevonden in door water beschadigde delen van een huis of commercieel gebouw.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl