Hoe lang duurt het voordat schimmel gaat groeien?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Water. Mogelijk de meest belangrijke stof op onze planeet. Alles heeft water nodig om te overleven. Helaas kan water ook aanzienlijke schade en problemen veroorzaken. Lekkende daken, gesprongen leidingen, overstromingen en meer kunnen voor allerlei problemen zorgen. De ontstane waterschade kan leiden tot geuroverlast, schade aan gebouwen, kortsluiting en meer.
Bij waterschade is het belangrijk om direct te handelen. Zo kan de schade zoveel mogelijk als beperkt worden. Na het opruimen van het water moet er echter rekening gehouden met nog een mogelijk probleem: schimmel.
Wat is schimmel eigenlijk? Hoe snel groeit schimmel? En hoe verschilt schimmel van meeldauw? In dit blog-artikel beantwoorden we deze en andere veelvoorkomende vragen omtrent schimmel.
Wat is schimmel?
Schimmel is een categorie fungi die zich voortplant door middel van microscopische sporen. Deze sporen verspreiden zich door de lucht. De sporen zijn zowel binnen als buiten aanwezig en kunnen groeien op bijna elk oppervlak of materiaal waar vocht aanwezig is zoals planten, grond, voedsel of bouwmaterialen zoals hout, gipsplaat, tapijt, plafonds, voegen, tegels enzovoorts. Schimmel komt voor in verschillende soorten, variëteiten en kleuren. Schimmel kan groen, zwart, paars, roze, blauw, bruin, oranje, rood, of zelfs wit zijn.
Waarom groeit schimmel?
Schimmel is een levend organisme; het groeit en reproduceert. Om dit te bewerkstelligen heeft het de juiste omgeving nodig. Om zichzelf te activeren en te kunnen koloniseren hebben schimmelsporen zuurstof, voedsel, vocht en warmte nodig. De meeste schimmels blijven inactief op droge plaatsen of bij temperaturen onder de 4 graden Celsius.
Schimmel gedijt bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden Celsius, en vochtige omgevingen. Vooral omgevingen waarbij er organisch materiaal aanwezig is zoals papier, hout of gipsplaat zijn prima vertoefplaatsen voor schimmel. Schimmel kan ook groeien in ruimtes waar veel achtergelaten zeepresten en huidcellen aanwezig zijn, zoals in badkamers.
Wat is het verschil tussen schimmel en meeldauw?
Mensen gebruiken vaak het woord ‘meeldauw’ als een generieke term om elke vorm van schimmelgroei in huis te beschrijven. Maar meeldauw en schimmel zijn niet hetzelfde.
Meeldauw en schimmel kunnen er hetzelfde uitzien, en meeldauw produceert ook een muffe, schimmelachtige geur. Echter, in tegenstelling tot schimmel, blijft meeldauw meestal op het oppervlak zitten zonder dieper door te dringen. Dit maakt het gemakkelijker te verwijderen dan schimmel. Meeldauw is ook minder gevaarlijk dan veel soorten schimmels en zal minder waarschijnlijk schade aan gebouwen of de gezondheid veroorzaken.
Desalniettemin kunnen langdurige meeldauwinfecties nog steeds cosmetische schade aan eigendommen veroorzaken of zelfs leiden tot hoesten en andere ademhalingsproblemen. Meeldauw mag daarom niet worden genegeerd.
Is schimmel gevaarlijk?
Naast de schade die schimmel kan veroorzaken aan eigendommen, maken mensen zich vaak zorgen over de gezondheid gerelateerde impact van schimmel. Schimmel plant zich voort door sporen in de lucht vrij te geven, hoe meer schimmel er in een pand is, hoe meer sporen er zijn. Dit leidt weer tot een slechtere binnenlucht kwaliteit.
Zware schimmelverontreiniging of langdurige blootstelling aan schimmel kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmelsporen dan anderen. Mensen met bestaande aandoeningen, zoals allergieën, emfyseem of astma, lopen mogelijk het meeste risico. Symptomen van blootstelling aan schimmel kunnen congestie, oogirritatie, hoesten, piepende ademhaling en moeite met ademhalen omvatten.
Wat is de gevaarlijkste schimmelsoort?
Niet alle soorten schimmel zijn slecht; sommige soorten zijn bijvoorbeeld benodigd voor ontbinding in de natuur en het maken van bepaalde medicijnen. Vaak zijn mensen bang voor ‘zwarte schimmel’. Hiermee wordt meestal verwezen naar de groen-zwartachtige Stachybotrys chartarum soort, welke groeit op bouwmaterialen zoals gipsplaat na waterschade incidenten Deze en andere schimmelsoorten kunnen giftige bijproducten (mycotoxinen) produceren wanneer ze beginnen met het afbreken van de materialen waarop zij groeien.
Het aantreffen van donker gekleurde schimmel in een pand betekent niet altijd dat het om Stachybotrys chartarum oftewel zwarte schimmel gaat. Het kan lastig zijn om schimmel effectief te identificeren of het risico te beoordelen enkel op basis van kleur. Schimmel, van welk type dan ook, moet altijd zo snel mogelijk worden geëlimineerd. Elke schimmelbesmetting in huis kan leiden tot schade aan eigendommen en mogelijke gezondheidscomplicaties.
Hoe lang duurt het voordat schimmel gaat groeien?
Schimmel kan extreem snel groeien onder de juiste omstandigheden. Binnen 24 tot 48 uur kan schimmel zich settelen en beginnen met koloniseren. Bij een overduidelijke waterschade kan het probleem vaak snel worden aangepakt en opgelost. Wanneer kleine lekkages optreden achter muren, onder vloeren, op het dak enzovoorts kan dit lange tijd onopgemerkt blijven waardoor schimmel meer dan genoeg tijd krijgt om zich te verspreiden.
Hoe lang duurt het voordat schimmel zichtbaar wordt?
Hoewel schimmel begint te groeien binnen 1 of 2 dagen nadat het zich heeft gesetteld op een vochtig oppervlak, duurt het wel iets langer voordat de schimmelkolonie groot genoeg is om met het blote oog opgemerkt te worden. Wanneer er niks gedaan wordt, zal de schimmel meestal duidelijk zichtbaar worden binnen twee tot vier weken. Factoren zoals hoge luchtvochtigheid, warme temperaturen, gebrek een luchtcirculatie enzovoorts kunnen dit proces ook versnellen waardoor de schimmel eerder zichtbaar zal worden.
Hoe snel verspreidt schimmel zich in een huis?
Wanneer schimmel begint te groeien, geeft het meer sporen vrij. Elk nabijgelegen gebied dat aan de juiste voorwaarden voldoet, kan gekoloniseerd worden, die dan weer voor een nieuwe schimmelkolonie zorgen en nog meer sporen verspreiden.
De meeste schimmels groeien met een snelheid van ongeveer 2,5 vierkante centimeter per dag. Naarmate er steeds meer nieuwe gebieden worden gekoloniseerd, kan die groei een exponentiële boost krijgen. Ook hierbij geldt dat luchtvochtigheid, temperatuur, luchtcirculatie en het niveau van verontreiniging kan helpen om de schimmel veel sneller te doen verspreiden.
Hoe kun je schimmel in huis herkennen?
Zicht en geur zijn meestal de eerste twee manieren waarop je schimmel in huis opmerkt. Zoals hierboven vermeld, kan schimmel veel verschillende kleuren hebben. Als je verkleuringen opmerkt (vooral zwart, groen of roze) op plaatsen met waterschade, heb je waarschijnlijk een schimmelprobleem.
Een ‘muffe’ geur is een ander veelvoorkomend teken van schimmelgroei, en je kunt dit zelfs opmerken voordat schimmelgroei zichtbaar wordt. Deze vochtige of bedompte geur is een nuttige indicator van een schimmelprobleem op plaatsen die niet zo gemakkelijk visueel te inspecteren zijn.
Andere tekenen van schimmel zijn zachte plekken in oppervlakken van het huis, ademhalingsproblemen bij bewoners, of onverklaarbare wandbeschadiging.
Groeit er altijd schimmel na een lekkage?
Nee, schimmel groeit niet altijd na een lekkage. Als de temperatuur niet juist is of als het lek snel en adequaat wordt aangepakt, is de kans groot dat schimmelsporen geen mogelijkheid krijgen om zich te hechten of te groeien. Maar dit is eerder de uitzondering dan de regel; onverwachte lekkages, overstromingen of zelfs opgehoopte vochtigheid (zoals in slecht geventileerde doucheruimtes) leiden over het algemeen tot schimmel.
Kan schimmel uitdrogen en vanzelf sterven?
Als levend organisme blijft schimmel alleen actief zolang de omstandigheden geschikt zijn. Zonder vocht en zonder organisch materiaal om van te leven, zal schimmel uitdrogen en sterven. Maar zelfs als de kolonie sterft, blijven de sporen bestaan en kunnen ze gemakkelijk uitgroeien tot nieuwe kolonies wanneer de omgevingsomstandigheden weer gunstig zijn.
Het is ook goed om te weten dat schimmel gedurende langere perioden inactief kan worden, zoals tijdens een koude winter, zonder daadwerkelijk te sterven, om vervolgens weer te gaan groeien zodra het weer warmer wordt.
Laat ons helpen
Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.