Hoe gevaarlijk is zwarte schimmel?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Een op de vijf woningen in Nederland heeft last van een vocht of schimmelprobleem. In dit artikel willen we het specifiek over zwarte schimmel hebben. Een schimmelsoort die bij veel mensen direct de alarmbellen doet rinkelen.
Er is veel angst en controverse rondom zwarte schimmel en de gezondheidsrisico’s die het met zich mee zou kunnen brengen. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn m.b.t. zwarte schimmel zodat je weet waar je mee te maken hebt.
Hoe lang duurt het voordat zwarte schimmel ontstaat?
Zwarte schimmel is en eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende soorten donkere schimmels, variërend van diepgroen tot grijs en zwart van kleur; stachybotrys chartarum is echter de specifieke schimmel waarmee de meeste mensen de term ‘zwarte schimmel’ associëren.
Net zoals de meeste andere schimmels begint zwarte schimmel als sporen die niet met het blote oog kunnen worden opgemerkt. Zodra deze sporen beginnen te verspreiden, kunnen ze zich al snel ontwikkelen tot kolonies. De ‘kolonies’ zijn de grotere clusters van schimmelsporen die je kunt zien groeien op poreuze oppervlakken.
Tijdlijn voor de groei van zwarte schimmel
Met de juiste omstandigheden qua temperatuur en vochtigheid duurt het slechts één tot twee dagen voordat zwarte schimmel begint te groeien. Zodra dit proces start, kunnen de sporen zich koloniseren en verspreiden tussen de 3 en 12 dagen. Zwarte schimmel is op dit punt mogelijk nog niet zichtbaar, na ongeveer 18 dagen zal je vaak wel als de visuele tekenen binnenshuis opmerken.
Hoe snel groeit zwarte schimmel na waterschade?
Omdat water een van de belangrijkste componenten is voor schimmelgroei, kan zwarte schimmel zich zeer snel ontwikkelen nadat er waterschade heeft plaatsgevonden. Stachybotrys chartarum kan al binnen 24 uur na de waterschade ontkiemen, de schimmel zal zich blijven verspreiden en verergeren hoe langer het onbehandeld blijft.
Als de schade zich heeft voorgedaan in een warme omgeving, kan de schimmel nog sneller ontkiemen en koloniseren. Het is daarom belangrijk om snel te handelen na waterschade.
Hoe snel verspreidt zwarte schimmel zich?
Schimmel begint zich te verspreiden zodra de sporen op vochtige, vezelrijke materialen landen zoals; hout, stof, gipsplaat en andere poreuze oppervlakken die geschikt zijn voor de verspreiding van schimmel.
In veel gevallen kan zwarte schimmel zich uitbreiden met circa 2,5 vierkante centimeter per dag. Dit klinkt misschien niet als veel, maar de verspreiding kan rap uit de hand lopen naarmate er meer kolonies binnenshuis ontstaan.
Helaas is zwarte schimmel vaak al een wijdverspreid problemen tegen de tijd dat je het opmerkt. Omdat schimmel meestal niet zichtbaar is totdat het begint te clusteren, realiseer je misschien niet eens dat het in je huis groeit tot bijna een maand nadat de sporen zijn gestart met ontwikkelen.
Zodra je de aanwezigheid van zwarte schimmel herkent, kun je meteen beginnen met het beoordelen van de omvang van de schade. Zorg ervoor dat je aantekeningen maakt van zaken zoals:
- De kleur van de schimmel
- Waar de schimmel zich bevindt
- De aanwezigheid van waterschade in de ruimte(s)
- Eventuele merkbare geuren (met name een muffe, bedompte lucht)
- Het geschatte aantal vierkante meters schimmel
Belangrijk: Bij een oppervlak dat niet groter is dan 10 vierkante meter kan nog gepoogd worden om de schimmel zelf te verwijderen. Natuurlijk alleen als jij je hier comfortabel bij voelt, en dit op een veilige manier kan uitvoeren. Boven de 10 vierkante meter kan er het beste contact opgenomen worden met een professional.
Risico’s van blootstelling aan zwarte schimmel
Enkele bijwerkingen van blootstelling aan zwarte schimmel kunnen zijn:
- Hoesten
- Piepende ademhaling
- Oogirritatie
- Niezen
- Hoofdpijn
- Jeukende huid
- Keelirritatie
- Huiduitslag
- Koorts
- Kortademigheid
Symptomen zoals koorts of kortademigheid treden meestal op bij ernstigere gevallen. Sommige symptomen kunnen intenser zijn voor mensen met astma, COPD, een verzwakt immuunsysteem, ernstige allergieën of andere gevoeligheden.
Is het veilig om in een huis met zwarte schimmel te slapen?
Ondanks allerlei online horrorverhalen is zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) niet direct levensbedreigend. Echter, het langdurig verblijven in een omgeving met welke schimmel dan ook kan ernstige gevolgen hebben.
Meerdere van onze klanten zijn in het ziekenhuis belandt doordat zij sliepen in kamers met (zwarte) schimmel. Soms waren zij zich bewust van het schimmelprobleem, maar in de meeste gevallen groeide de schimmel onder de vloer waardoor deze niet direct werd opgemerkt.
Wat ook vaak voorkomt is dat mensen niet direct ernstig ziek worden, maar wel continue last hebben van bijvoorbeeld koorts, keelpijn, hoesten, kortademigheid of een geïrriteerde huid.
Wat kan ik doen terwijl ik wacht op een schimmelsaneerder?
Als je geen ervaring hebt met schimmelsanering, is de kans groot dat je professionele hulp nodig zal hebben. Er zijn echter wel stappen die je kunt nemen om blootstelling aan schimmel zoveel mogelijk te beperken.
Sluit het gebied af: Je wilt het oppervlaktegebied dat schimmel kan verspreiden minimaliseren. Probeer de binnendeuren naar de door schimmel aangetaste gebieden gesloten te houden en open dezen zo min mogelijk.
Gebruik een ventilator: Ventilatoren kunnen niet alleen de lucht circuleren en eventuele zwevende schimmelsporen verspreiden, maar ze kunnen ook helpen om vocht in het gebied af te voeren en het moeilijker maken voor schimmel om te groeien. Bij gebruik van een ventilator moet deze altijd richting het raam gericht zijn met de ramen wijd open.
Draag een masker: Telkens wanneer je in een door zwarte schimmel aangetaste ruimte moet zijn, probeer dan een vorm van gezichtsbedekking te dragen om de schimmelsporen te filteren en uit je longen te houden.
Zwarte schimmel in huis kan lastig zijn, maar is niet onmogelijk om vanaf te komen. Vermoed je zwarte schimmelgroei? Wacht dan niet te lang. Hoe eerder je handelt, des te sneller het probleem opgelost kan worden voordat het zich ontwikkelt tot een desastreuze situatie.
Laat ons u helpen
Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.