Hoe functioneren vochtmeters?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Voor het meten van vocht kun je een vochtmeter gebruiken. Maar hoe werkt een vochtmeter eigenlijk? En wat is het verschil tussen de verschillende typen vochtmeters? In dit artikel zullen we drie veelvoorkomende typen vochtmeters bespreken: Vochtmeters met pin, zonder pin, en warmtebeeldcamera’s.
Vochtmeters met pin
Vochtmeters met pin meten vocht door twee fysieke pinnen in het te meten materiaal (i.e. beton, hout, gipsplaat etc.) te steken. Vervolgens wordt er elektrische stroom tussen de twee pinnen geleid. Door de weerstand te meten die de stroom ondervindt kan het vochtgehalte van het materiaal worden bepaald.
Vochtmeters met pin zijn gevoelig voor temperatuur en het type materiaal dat wordt gemeten. De duurdere modellen hebben daarom verschillende instellingsopties om deze gevoeligheden zoveel mogelijk te minimaliseren.
Het grote nadeel van deze meters is dat ze het oppervlak moeten doorboren om de meting te verrichten. De schade is vaak minimaal, maar kan soms ongewenst zijn. Het voordeel is wel dat je op deze manier het percentage vocht in een materiaal goed kan meten. Vochtmeters zonder pin werken sneller en zijn non-destructief, maar geven enkel een relatieve meting.
Vochtmeters zonder pin
Het voordeel van vochtmeters zonder pin is dat zij het oppervlak niet beschadigen, echter zit er een addertje onder het gras. Pinloze vochtmeters geven enkel een relatieve meting. In tegenstelling tot vochtmeters met pin die de weerstand meten, meten pinloze vochtmeters de relatieve permittiviteit van het materiaal.
Om de meting volledig te kunnen begrijpen, moet deze worden vergeleken met een soortgelijk droog stuk materiaal. De beste manier om een pinloze meter te gebruiken, is door een droog stuk materiaal van soortgelijke dikte en constructie te meten, en dit te vergelijken met het te testen materiaal.
Een stijging in de meting duidt op vochtigheid of de aanwezigheid van een andere geleider of materiaal met hoge permittiviteit (bijvoorbeeld een metalen stud achter de muur). Hierom is het altijd aan te raden meerdere metingen op verschillende plekken uit te voeren.
Warmtebeeldcamera
De derde veelvoorkomende methode om vocht te meten is thermografie. Warmtebeeldcamera’s gebruiken thermografie om potentiële vochtproblemen snel te lokaliseren. In plaats van eindeloos rond te zoeken naar verbogen lekken of tekenen van vocht, kun je grote gebieden scannen om het probleem visueel in kaart te brengen.
Een warmtebeeldcamera kan geen vocht in muren ‘zien’, maar kan wel minieme temperatuurverschillen en patronen detecteren die de aanwezigheid van water verraden. Vocht veroorzaakt meestal slechts subtiele temperatuurverschillen. Een warmtebeeldcamera die vocht kan detecteren, moet een hoge resolutie en een goede thermische gevoeligheid (NETD) hebben. Dit houdt in dat kleine temperatuurverschillen kunnen worden weergegeven.
Wanneer een gebied is aangetast door vocht, verschijnt het koeler (blauwe kleur) op het scherm van de warmtebeeldcamera. Een warmtebeeldcamera ook warme (rode) plekken detecteren.
Hoewel een warmtebeeldcamera vaak een goed overzicht geeft van het probleem, garandeert het niet altijd dat een geïdentificeerde koude of warme plek te wijten is aan een vochtlek. Het temperatuurverschil kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door slechte of ontbrekende isolatie.
Het is daarom aan te raden om eerst een warmtebeeldcamera te gebruiken om snel mogelijke zorggebieden te lokaliseren. Vervolgens kan een vochtmeter gebruikt worden om het vermoedelijke probleem te bevestigen.
De metingen van een warmtebeeldcamera en vochtmeter zijn van elkaar afhankelijk. Wanneer ze samen effectief worden gebruikt, kan het vochtprobleem snel worden gedetecteerd en kan er gerichter een oplossing bedacht worden om het probleem op te lossen.
Laat ons helpen
Vochtschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.