Het effect van damp op schimmelvorming binnenshuis

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel is de gebruikelijke term voor fungi. Een micro-organisme dat ongeveer 300.000 verschillende soorten omvat. Het verschijnt op oppervlakken als zwarte, groene, bruine, gele of roze plekken / vlekken. Vaak gaat dit gepaard met een onaangename, aanhoudende geur.

Schimmel in badkamer
Schimmelgroei in badkamer.

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmelsporen zijn onzichtbaar voor het blote oog en zweven door de lucht. Ze groeien wanneer sporen op een vochtig oppervlak landen. Bij voorkeur op een donkere plaats. Om te groeien heeft schimmel een voedselbron (bijv. hout, gips, katoen), duisternis, warmte en zuurstof nodig. Overmatig vocht is veruit de belangrijkste factor voor schimmelgroei. De andere factoren zijn eigenlijk altijd wel aanwezig in een gebouw, maar vochtproblematiek wordt gecreëerd en hoort normaliter niet aanwezig te zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat er altijd een bepaalde mate van vocht in de lucht aanwezig is en moet zijn. Gedurende het gehele jaar behoort de luchtvochtigheid rond de 40% te zijn. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan een aanzienlijke invloed hebben, niet enkel op de gezondheid maar ook op de gezondheid van een gebouw. Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid te verhogen of te verlagen.

Extreme schimmelgroei.

Hoe komt al dat vocht in mijn woning / werkplek?

Er zijn verschillende manieren waarop overtollig vocht een woning of werkplek kan binnendringen. De vier meest voorkomende soorten vocht zijn opstijgend vocht, doordringend vocht, vocht veroorzaakt door een defect aan het leidingwerk en vocht veroorzaakt door condensatie.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat wanneer het water op grondniveau omhoog komt in het huis of gebouw. Het water uit de bodem trekt in de fundering en wordt door de muren omhoog getrokken. Over het algemeen bereikt het optrekkend vocht een maximale hoogte van +/- 50 centimeter. Hierdoor komt het haast alleen voor in kelders of op de begane grond.

Doordringend vocht

Doordringend vocht ontstaat wanneer vocht zich van de buitenmuur van een gebouw naar de binnenkant verplaatst. Dit komt enkel voor op buitenmuren en plafonds. Het kan ook voorkomen dat er een probleem is met het dak bijvoorbeeld, en hierdoor water naar binnen sijpelt.

Defecte leidingen

Of het nu een lekkend toilet, douche of gootsteen is, het kan allemaal van invloed zijn op vochtvorming binnenshuis. De lekkage kan direct in één keer veel overtollige water veroorzaken. Of, over langere tijd mondjesmaat naar binnen sijpelen. Dit lijkt misschien niet erg, maar over een periode van weken, maanden of jaren kan dit voor enorme schade en schimmelgroei zorgen.

Condensatie

De meest voorkomende oorzaak van schimmel is condensatie. Water dat zich verzamelt als druppels op een koud oppervlak wanneer vochtige lucht ermee in contact komt. Iedereen kent wel die koude ochtenden wanneer de verwarming is ingeschakeld en de ramen vol staan met condens.

Condensatie wordt meestal aangetroffen op of rond ramen, vooral in de winter, maar groeit ook regelmatig in de hoeken van een kamer en op noordelijke muren. Het kan zelfs worden aangetroffen achter grote objecten zoals bedden en kasten, in gebieden die niet veel ventilatie krijgen, vooral wanneer ze tegen een buitenmuur staan.

Er zijn veel bijdragende factoren aan condensatie en veel ervan zijn het gevolg van levensstijl. Van eenvoudige handelingen zoals water koken of kleren binnenshuis drogen. Veel van wat we dagelijks doen draagt bij aan de hoeveelheid vocht in de lucht.

Bij aanhoudende schimmelproblematiek gaat het vaak om dit type vocht. Het is daarmee vaak ook de moeilijkste soort schimmel om te verwijderen, omdat de oorzaak (levensstijl) niet wordt aangepast en daarmee de schimmel weer terugkeert na het verwijderen.

Wie van de schimmel af wilt, zal daarom eerst van het overtollige vocht af moeten.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl