Helpt verwarmen tegen veel vocht in huis?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Als vocht de kans krijgt om zich binnenshuis te ontwikkelen, kan dit leiden tot schimmelgroei alsook schade aan de structuur van het pand. Als je vocht in huis ontdekt, is het belangrijk om snel te handelen om de oorzaak te verwijderen en stappen te ondernemen zodat het probleem niet verergert.

Helpt verwarmen tegen veel vocht in huis?
Schimmelgroei op muren en plafond door vocht in huis.

Wat veroorzaakt vocht in huis?

Vochtproblematiek ontstaat wanneer vocht de kans krijgt om in poreuze oppervlakken te trekken en deze te verzadigen. Er zijn drie primaire bronnen die vocht in huis veroorzaken:

Optrekkend vocht ontstaat wanneer water in de muren van je woning trekt vanuit de grond. Het wordt veroorzaakt door het ontbreken van een waterdichte barrière (vocht remmende laag) aan de onderkant van de muren. Optrekkend vocht komt enkel voor op de begane grond verdieping en kan worden geïdentificeerd door vlekken op de muren tot circa een meter hoog.

Doorslaand vocht ontstaat doordat water door een muur of plafond trekt. Het kan worden veroorzaakt door schade aan externe muren, kieren rondom ramen en deuren, en gaten in het dak. Doorslaand vocht kan ook worden veroorzaakt door lekkende leidingen. Doorslaand vocht is doorgaans herkenbaar aan donkere vlekken op muren veroorzaakt door pigmenten uit het onderliggende pleisterwerk of roest die door de verflaag heen komt.

Zowel optrekkend vocht als doorslaand vocht moeten professioneel worden verholpen door een aannemer.

Het derde type vocht, condensatievocht, wordt veroorzaakt door vocht van binnenuit je huis dat in de muren trekt. In een huis met slechte ventilatie kunnen de luchtvochtigheidsniveaus dusdanig hoog worden dat condensatie ontstaat op muren en plafonds. Na verloop van tijd zal dit door de poreuze verflagen heen trekken en het onderliggende pleisterwerk verzadigen.

Welke schade veroorzaakt vocht?

Als vocht niet wordt gerepareerd, veroorzaakt het zowel oppervlakkige als structurele problemen. Het meest direct probleem dat voortvloeit uit vocht in huis, is dat verf of behang van de muur begint af te bladderen. Na verloop van tijd zal het pleisterwerk beginnen af te brokkelen omdat de structuur van het pleisterwerk afbreekt doordat het vocht de chemicaliën doet oplossen.

Vochtplekken dienen als perfecte omgeving voor verschillende schimmels om te groeien. Schimmelgroei op muren en plafonds is niet alleen visueel hinderlijk, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Schimmels verspreiden zich door sporen vrij te geven. Deze sporen functioneren als allergenen voor onze luchtwegen en kunnen verschillende soorten gezondheidsproblemen veroorzaken.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Kan het verwarmen van je woning vocht verminderen?

Vochtproblematiek is vaak ernstiger in een koude woning. Het verwarmen van je woning kan dan ook helpen om vochtproblemen te verminderen. Echter is dit maar een tijdige oplossing. Je zult altijd de onderliggende oorzaak moeten vinden om vochtproblematiek definitief te verbannen.

Het verwarmen van je woning kan helpen om de verspreiding van vocht te vertragen. Condensatievocht ontstaat doordat water uit de lucht op koude muren vormt, het verwarmen van je woning zal de hoeveelheid condensatie die zich vormt verminderen. Verwarmen kan ook helpen bij het drogen van vochtige oppervlakken nadat de bron van het vochtprobleem is verwijderd.

Hoe kan vocht in huis voorkomen worden?

Vocht veroorzaakt door fysieke problemen in je woning, zoals doorslaand of optrekkend vocht, moet professioneel worden opgelost door een aannemer. Door de bron van het vocht te verwijderen, wordt het vochtprobleem gestopt en zal het oppervlak opdrogen.

Vocht veroorzaakt door condensatie vereist verbeteringen aan de ventilatie binnenshuis om de luchtvochtigheidsniveaus in huis te verminderen. Alles wat wij binnenshuis doen voegt vocht toe aan het binnenklimaat. Ademen, koken, douchen, kleding drogen, handdoeken op radiatoren leggen … iedere activiteit verhoogt het vochtniveau in huis.

Al dit extra vocht moet afgedreven worden. Dat kan door middel van afzuigventilatoren, maar nog beter is het regelmaat, goed ventileren van je woning.

Laat ons helpen

Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl