Helpt een luchtontvochtiger tegen schimmel

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Als de omstandigheden gunstig zijn, zal schimmel gemakkelijk groeien en zich verspreiden. Gebieden met hoge luchtvochtigheid, slechte ventilatie en overtollig vocht zijn perfecte broedplaatsen voor schimmel.

Schimmelsporen kunnen via luchtstromen gemakkelijk panden binnendringen via deuren, ramen en ventilatiesystemen. Sporen kunnen ook aan kleding, schoenen en de vacht van huisdieren blijven hangen en vervolgens naar binnen worden gehaald.

Wanneer schimmelsporen een vochtige, donkere plek ontdekken, zullen ze zich hier hoogstwaarschijnlijk nestelen en vermenigvuldigen. Schimmel gedijt in vochtige omgevingen zoals badkamers en keukens. Hoewel de meeste schimmels vaak zichtbaar zijn, groeien ze soms ook achter muren en plafonds.

Omdat schimmel zich voedt met organisch materiaal zoals hout, papier en stof, kan het materialen zoals behang, tapijt en vloerplanken aantasten, waardoor ze kunnen instorten of bezwijken. Niet alle schimmels zijn giftig, maar sommige soorten kunnen gezondheidsrisico’s vormen, vooral als iemand allergisch is, een zwak immuunsysteem heeft of last heeft van ademhalingsproblemen.

Bij het vermoeden van schimmel in huis, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken om eventuele gevolgschade te voorkomen. Bij aanhoudende vochtproblematiek kan het wijs zijn om een luchtontvochtiger aan te schaffen.

Helpt een luchtontvochtiger tegen schimmel
Schimmelgroei in kelderruimte.

Hoe kan een luchtontvochtiger helpen bij schimmel in huis?

Om schimmelgroei te helpen voorkomen, moet gedurende de zomermaanden idealiter de luchtvochtigheid binnenshuis tussen de 40 en 60 procent gehouden worden. Tijdens het winterseizoen is dit tussen de 30 en 40 procent. Als je het luchtvochtigheidsniveau in huis wilt bepalen, kun je een vochtmeter (hygrometer) gebruiken.

Luchtvochtigheidsniveaus boven deze percentages kunnen schimmel, meeldauw en huisstofmijt bevorderen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken en de structurele integriteit van je woning kan aantasten.

Een te laag luchtvochtigheidsniveaus is echter ook niet goed. Lage luchtvochtigheid kan leiden tot gebarsten lippen, droog haar en huid en een verhoogde vatbaarheid voor ademhalingsaandoeningen. Het kan ook elektronica beschadigen, verfwerk doen afbladeren en houten vloeren en meubels doen barsten en splijten.

Een luchtontvochtiger helpt de luchtvochtigheid te verminderen door overtollig vocht uit de lucht te halen, waardoor de optimale luchtvochtigheidsniveaus binnenshuis worden hersteld. Het vocht dat uit de lucht wordt gehaald, wordt opgeslagen in een tank die naar wens geleegd kan worden.

De beste ruimtes om een luchtontvochtiger te plaatsen zijn de slaapkamer, badkamer, keuken en andere ruimtes waar condensatie of vochtvorming optreedt, en schimmel kan groeien. Luchtontvochtigers worden in verschillende formaten verkocht, houd dus rekening met de grootte van het gebied waar je de luchtontvochtiger wilt plaatsen.

Een luchtontvochtiger zal geen schimmel verwijderen. Deze moet fysiek worden verwijderd. Echter helpt een luchtontvochtiger wel bij het voorkomen van schimmelgroei door de luchtvochtigheid te verminderen en overtollig vocht te verwijderen.

Schimmel verwijderen

Het schimmelverwijderingsproces begint meestal met het identificeren van de bron van de schimmelgroei. Het gaat verder dan alleen bepalen waar schimmel zichtbaar groeit, en omvat ook het inspecteren achter of rond gebieden waar zichtbare schimmel aanwezig is.

Hiervoor worden verschillende apparaten gebruikt zoals vocht-/vochtigheidsmeters en infraroodcamera’s. Zodra de belangrijkste groeibron is geïdentificeerd, worden aanbevelingen gedaan om het vocht te verwijderen of te verminderen.

Het schimmelverwijderingsproces eindt met het drogen en behandelen van de aangetaste gebieden om te voorkomen dat het probleem opnieuw optreedt.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Wanneer heb je een luchtontvochtiger nodig?

Er zijn veel duidelijke tekenen van een te hoge luchtvochtigheid in huis. De volgende twee indicaties zijn echter het meest voorkomend:

Zichtbare schimmel en muffe geur

Omdat vochtige ruimtes schimmelgroei bevorderen, is zichtbare schimmel een van de gemakkelijkste dingen om op te merken bij problemen met de luchtvochtigheid binnenshuis. Schimmelvlekken verschijnen meestal op muren of plafonds, achter meubels en op leren voorwerpen zoals schoenen, riemen en handtassen. Groeiende schimmel geeft een muffe en onaangename geur af, die vaak irritatie aan de ogen, neus of keel veroorzaakt.

Condensatie

Condensatie kan verschijnen in de vorm van nevel, damp en waterdruppels op ruiten, glazen deuren of slecht geïsoleerde muren. Vochtophoping treedt voornamelijk op tijdens koude maanden wanneer de buitentemperatuur aanzienlijk lager is dan de binnentemperatuur. Als je condensatie waarneemt in een of meerdere delen van je huis, dan is het mogelijk dat de luchtvochtigheid binnenshuis te hoog is.

Laat ons helpen

Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl