Grondwater in de kelder: Oorzaken en oplossingen
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Als je ooit een overstroming in de kelder hebt ervaren, dan weet je hoe ingrijpend en kostbaar een dergelijke gebeurtenis kan zijn. Er zijn vele potentiële redenen die een kelder overstroming kunnen veroorzaken. Echter, de reden die veruit het meeste voorkomt is binnensijpelend grondwater.
In dit artikel zullen we uitleggen wat grondwater is, hoe het tot een overstroming in de kelder kan leiden, en wat je zelf kunt doen om grondwater uit de kelder te houden.
Wat is grondwater?
Grondwater is zoet water (afkomstig van regen of smeltend ijs en sneeuw) dat in de grond doordringt en wordt opgeslagen in de kleine ruimtes (poriën) tussen rotsen en deeltjes grond. In Nederland is grondwater een belangrijke bron van drinkwater. Zestig procent van het drinkwater is afkomstig uit grondwater.
Wat is grondwateroverlast?
Grondwateroverlast door een hoge grondwaterstand kan leiden tot overlast en zelfs tot schade. Bijvoorbeeld in de vorm van natte kelders en kruipruimten. Het ontstaat over het algemeen na periodes van overmatig regenachtig weer of smeltend sneeuw binnen een kort tijdsbestek. Het rioolnetwerk en andere waterafvoersystemen worden hierdoor overweldigd, waardoor het water gebouwen binnentreedt.
Waarom komt er grondwater mijn kelder of souterrain binnen?
De eerste reactie die mensen ervaren bij grondwater dat de kelder binnen sijpelt is schrik. Het is natuurlijk ook vreemd om ineens je gehele kelder onder water te zien zonder een duidelijke, zichtbare aanleiding. In werkelijkheid is het allemaal niet zo vreemd.
Zelfs als er geen zichtbare scheuren zijn, kan water zijn weg vinden door een betonnen vloer of muur. Het is geen magie maar wetenschap. Een stijgende grondwaterstand is vaak de boosdoener. Naarmate de grondwaterstand stijgt, meestal als gevolg van perioden van zware regenval, hoopt het grondwater in de bodem onder en rond de fundering van een gebouw zich op en leidt tot hydrostatische druk. Deze druk kan ertoe leiden dat het water met zoveel kracht tegen de funderingsmuren, plaat en fundering drukt dat het daadwerkelijk door de betonnen vloer kan sijpelen en je kelder of souterrain kan binnendringen.
Ook wanneer er geen zichtbare scheuren in de keldervloer of -muur aanwezig zijn, kunnen er nog steeds kleine spleten zijn aan de onderkant van de funderingsplaat of op delen van de funderingsmuren of fundering die in de grond is begraven. Dergelijke spleten, zelfs als ze microscopisch klein zijn, bieden een pad van de minste weerstand voor onder druk staand grondwater.
Als de grond rondom de kelder verzadigd is met overtollig water, zal het een weg naar binnen vinden. Het is echter mogelijk om te voorkomen dat water na zware regenval de kelder binnentreedt.
Wat kan ik doen om grondwater uit de kelder te houden?
Je kunt waterschade in de kelder voorkomen door de grondwaterstand rondom uw fundering te reguleren. Je wilt voorkomen dat water zich kan ophopen in de grond rondom de fundering, zonder een manier om weg te sijpelen. Goede drainage is essentieel voor het voorkomen van waterlekkage in de kelder na zware regenval.
Enkele manieren om de drainage rondom de fundering te verbeteren zijn:
De tuin herinrichten: Het terrein rondom een pand moet afhellen van de fundering. Als het terrein naar de fundering helt, zal water naar de kelderwanden lopen.
Maak de dakgoten regelmatig schoon: Verstopte dakgoten zorgen ervoor dat water over de zijkant van uw huis stroomt en in de grond naast de fundering terechtkomt. Als de regenpijpen te kort zijn, installeer dan een verlengstuk. Regenpijpen moeten geen water naast uw fundering lozen.
Controleer of eventuele krimpbarsten in de kelderwanden zijn afgedicht: Krimpbarsten in een gestorte funderingsmuur zijn meestal verticaal en haarfijn. Hoewel ze de structurele integriteit van een pand niet beïnvloeden, kunnen ze toestaan dat water de kelder binnenkomt.
Negeer kelderlekkages niet
Lekkages in de kelder moeten nooit genegeerd worden. Het kan namelijk leiden tot dure reparaties. Als water de kelder in sijpelt na zware regenval omdat de hydrostatische druk zich heeft opgebouwd in de grond buiten de funderingsmuur, zal dit tot aanzienlijke problemen leiden als de druk niet wordt verlicht. Uiteindelijk zal de muur naar binnen beginnen te buigen en zelfs barsten. Dit zorgt voor structurele schade en zal duur zijn om te repareren. Laat het daarom niet zo ver komen.
Kelderlekkages kunnen ook schimmelgroei veroorzaken. Sommige mensen hebben het idee dat dit allemaal niet zo erg is als het een onafgewerkte kelder betreft die enkel wordt gebruikt als opslag of wasruimte. Het probleem is echter dat sommige lucht uit de kelder naar boven binnenstroomt via een fenomeen dat betekent staat als het schoorsteeneffect. Als de lucht schimmelsporen bevat, kan dit allergieën en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Een kelder behoort schoon en droog te zijn. De algemene misvatting dat kelders vochtig behoren te zijn is niet correct. Een kelder hoort droog te zijn, en ook droog te blijven, zelfs tijdens zware regenval.
Laat ons u helpen
Waterschade, schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.