Groeit schimmel weer terug nadat het verwijderd is?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Indien de onderliggende omstandigheden die oorspronkelijk tot schimmelgroei hebben geleid niet adequaat worden aangepakt, kan schimmel potentieel opnieuw verschijnen na schimmelverwijdering.

Schimmelsporen zijn altijd aanwezig in onze binnen- en buitenomgeving. Onder gunstige omstandigheden, vooral als er vocht aanwezig is, kunnen sporen binnen 24 tot 48 uur kiemen en nieuwe schimmelgroei vormen.

Als de onderliggende oorzaken van schimmelgroei echter effectief worden aangepakt tijdens het schimmelverwijderingsproces, en alle aangetaste materialen worden verwijderd (indien deze niet meer te redden zijn), wordt de kans op terugkeer van schimmel aanzienlijk gereduceerd.

Groeit schimmel weer terug nadat het verwijderd is?
Schimmelgroei op muren en plafond.

Belangrijke factoren

Om te kunnen beoordelen of schimmel terug zal keren na het schimmelverwijderingsproces zijn er enkele factoren die overwogen moeten worden:

Vochtbeheersing: Schimmel zal niet snel groeien als er geen vocht aanwezig is. Het is zeer belangrijk om eventuele bronnen van vocht die hebben bijgedragen aan de initiële schimmelgroei te identificeren en aan te pakken. Door overtollig vocht te verwijderen wordt het risico op nieuwe schimmelgroei aanzienlijk verminderd.

Grondige reiniging: Effectieve schimmelverwijdering omvat het verwijderen van zichtbare schimmel, het opsporen en elimineren van verborgen schimmel, en het voorkomen van de verspreiding van sporen. Schimmelverwijdering omvat doorgaans het afzetten, verwijderen, en afvoeren van aangetaste materialen die niet effectief kunnen worden gereinigd, en het verwijderen van stof op oppervlakken. In sommige gevallen wordt het aanbrengen van goedgekeurde antimicrobiële middelen aanbevolen. Een grondig reinigingsproces, inclusief stofverwijdering, zal helpen om de schimmelsporen te reduceren en daarmee het risico op nieuwe schimmelgroei te verminderen.

Goede ventilatie: Goede luchtcirculatie en ventilatie zijn belangrijk om schimmelgroei te voorkomen. Goede ventilatie voorkomt de ophoping van vocht, wat kan bijdragen aan schimmelgroei. Adequate ventilatie in ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders kan essentieel zijn voor langdurige schimmelpreventie en -bestrijding.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Onderhoud

Na een succesvol schimmelverwijderingsproces, moet de gebruiker van het pand rekening houden met de volgende zaken:

Regelmatige inspectie en onderhoud: Na het verwijderen van de schimmel is het belangrijk om regelmatig de behandelde gebieden te inspecteren op tekenen van vocht of schimmelgroei. Het tijdig aanpakken van mogelijke problemen die worden gevonden kan helpen om schimmelgroei te voorkomen.

Controle op vocht: Het monitoren en handhaven van gezonde vochtigheidsniveaus in huis kan een effectieve manier zijn om schimmelgroei te voorkomen. Wij raden een luchtvochtigheidsniveau aan van tussen de 30% en 60% om schimmelgroei te helpen voorkomen.

Educatie en bewustzijn: Door de omstandigheden te begrijpen die schimmelgroei ondersteunen, en op de hoogte te zijn van mogelijke gevoeligheden in je woning, kan er proactief actie worden ondernomen om te voorkomen dat schimmel terugkeert.

Conclusie

Hoewel een correct uitgevoerd schimmelverwijderingsproces het risico op schimmelgroei na bestrijding aanzienlijk kan verminderen, moet er niet vergeten worden dat schimmelsporen overal voorkomen en opnieuw de omgeving kunnen besmetten.

Door de onderliggende oorzaken aan te pakken en preventieve maatregelen te nemen, kan het risico op schimmelgroei na verwijdering geminimaliseerd worden.

Laat ons helpen

Schimmelproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl