Gevaren van schimmel voor gebouwen en onze gezondheid
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Hoewel er tegenstrijdige opvattingen bestaan omtrent hoe ernstig het effect van schimmel is op de gezondheid, is er wel unanieme overeenstemming over de gezondheidsrisico’s die worden geassocieerd met de aanwezigheid ervan – ongeacht of deze het gevolg zijn van de werkelijke schimmel zelf, of de vereiste omgevingsfactoren die aanwezig moeten zijn voor de schimmels om te kunnen groeien.
Als schimmel wilt groeien, heeft het voedsel (organische materie) nodig, warmte, zuurstof, en vocht. Als er schimmel in je woning of gebouw groeit, duidt dit erop dat er een groter probleem aanwezig is; schimmel is namelijk een symptoom en niet het werkelijke probleem. Een van de zaken die schimmel nodig heeft om te groeien is vocht, en dat is ook het enige element waar wij realistisch gezien invloed op kunnen hebben. Schimmel groeit als er een overschot aan vocht (in de lucht) aanwezig is, we hebben hier eerder over geschreven in een vorig blog-artikel.
Gezondheidsgevaren van schimmel
Er bestaan tegenstrijdige opvattingen over de ernst van ziektes die schimmel kan veroorzaken. Er bestaan enkele rapporten – over de gehele wereld – die sterfgevallen linken aan schimmel, echter, is er nooit een oorzakelijk verband bewezen en zijn deze rapporten zeldzaam.
Diverse grote gezondheidsorganisaties, waaronder de WHO, zijn het erover eens dat blootstelling aan schimmel een verhoogd risico kan veroorzaken voor het ondervinden van ademhalingsproblemen, infecties, allergische reacties en astma. Het inhaleren of aanraken van schimmelsporen kan allergische reacties doen ontstaan zoals niezen, het hebben van een loopneus, rode ogen, en huiduitslag. Schimmel wordt ook gelinkt aan astma aanvallen. Andere veelvoorkomende symptomen van schimmel zijn: Hoesten, niezen, constante vermoeidheid, oog en keel irritatie, hoofdpijn, huid irritatie en huiduitslag, misselijkheid, benauwdheid, en bloedneuzen.
Baby’s, kinderen, ouderen, en personen met bestaande huidaandoeningen (zoals eczeem) of ademhalingsproblemen (zoals allergieën of astma) zijn in het bijzonder kwetsbaar voor schimmel, net als personen met een verzwakt immuunsysteem (zoals mensen die chemotherapie ondergaan).
Giftige schimmel
Giftige schimmel is een veelgebruikte term, vooral als men het heeft over ‘zwarte schimmel’. Echter is deze term incorrect. Sommige schimmels zijn toxigeen, wat betekent dat zij toxines kunnen produceren (en in het bijzonder mycotoxinen), maar schimmel zelf is niet giftig. Het is ook belangrijk om te onthouden dat bepaalde voorwaarden aanwezig moeten zijn voordat mycotoxinen kunnen vormen.
Mycotoxinen zijn giftige chemicaliën die worden geproduceerd door bepaalde soorten schimmel. Wanneer deze worden geproduceerd, kunnen zij aanwezig zijn op schimmelsporen en de kleine deeltjes schimmel die worden vrijgelaten in de lucht.Mycotoxinen zijn in vet-oplosbaar en worden geabsorbeerd door de darmwand, luchtwegen en huid. De meest veelvoorkomende mycotoxinen-producerende schimmels binnenhuis zijn alternaria, aspergillus, penicillium en stachybotrys – ook wel bekend als ‘giftige schimmel’ of ‘zwarte schimmel’.
Blootstelling aan bepaalde mycotoxinen kan leiden tot problemen met de gezondheid en vorming van kanker. In sommige gevallen kan het zelfs fataal zijn. Hoe ernstig iemand last zal ondervinden is afhankelijk van het type mycotoxinen waar hij of zij aan wordt blootgesteld, niveaus van blootstelling, en tijdsduur van blootstelling.
Alhoewel dit ietwat eng kan klinken, moet er niet vergeten worden dat bepaalde soorten mycotoxinen gebruikt worden als ingrediënt in antibiotica, de aanwezigheid van schimmel hoeft daarom niet direct een reden te zijn om in paniek te raken. Het is wel belangrijk om de schimmel z.s.m. op effectieve en veilige wijze te verwijderen.
Zoals hierboven beschreven, is het noodzakelijk om te onthouden dat bepaalde schimmels mycotoxinen produceren met hun eigen set van symptomen. Daarnaast moet er aan strikte voorwaarden worden voldaan voordat mycotoxinen kunnen vormen. Enkel omdat er schimmel aanwezig is die mycotoxinen kan produceren, betekent het nog niet dat de schimmel dit ook zal doen.
Bouwkundige schade
Schimmels die actief groeien voeden zich aan organische materie zoals hout, papier, karton, textiel en zeep. Terwijl het zich voedt en groeit, veroorzaakt schimmel op den duur steeds meer schade aan het oppervlak. Schimmels prefereren meer voedzame materialen dan hout, daarom is schimmelgroei op hout vaak enkel oppervlakkig.
Schimmel zelf vreet niet aan hout en veroorzaakt ook geen rotting. Het probleem ontstaat als er te veel vocht in een ruimte aanwezig is waardoor schimmel kan groeien. Als er niks aan het vochtprobleem wordt gedaan, kan het leiden tot de groei van hout-aantastende schimmels, wat kan resulteren in enorme bouwkundige schade.
Bruinrot is de meest destructieve vorm van aantasting die wordt veroorzaakt door de hout-aantastende schimmel. Enkel de aanwezigheid van schimmel hoeft geen reden te zijn tot paniek, waar het voor staat is echter wel problematisch. Schimmel kan niet groeien zonder vocht, dus als het eenmaal de kop opsteekt, is het een goede indicatie dat er ergens in het gebouw de vochtigheid te hoog is.
Als er te veel vocht aanwezig is in een ruimte of gebouw, kan dit niet enkel leiden tot schade aan oppervlakken zoals afbladerende verf en behang, maar kan het ook gipswerk aantasten en het risico op verval in metselwerk verhogen. Het verhoogt ook de kans op zowel droogrot als natrot in constructiehout – wat weer de kans op insectenaanvallen verhoogt, wat de schade alleen maar verergert.
Vochtigheid in de winter moet ook zeker niet genegeerd worden. Als er te veel vocht aanwezig is in poreuze bouwmaterialen, is de kans hoog dat het kan gaan vriezen tijdens de koude wintermaanden. Wanneer het vocht bevriest, zet dit uit en schaadt het oppervlakken rondom bakstenen en tegels. Als dit meerdere malen gebeurt over verloop van tijd, kan dit significante schade veroorzaken.
Schimmel moet nooit genegeerd worden
Geen enkele vorm van schimmel moet ooit genegeerd worden, en moet altijd z.s.m. worden behandeld. Tijdens het behandelen moet er ook zorg gedragen worden voor het vaststellen en oplossen van de onderliggende problemen. Hoewel het mogelijk is om sommige schimmels zelf te verwijderen, zal er in andere gevallen hulp benodigd zijn van een professional. We hebben hier eerder uitleg over gegeven in een vorig blog-artikel.
Laat ons u helpen
Last van schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.
Hulp nodig bij het verwijderen van schimmel? Bel ons op 085 060 885