Condensatie, vocht en schimmelgroei

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Condensatie is veruit de grootse veroorzaker van vochtigheid en schimmelgroei in woningen. In dit artikel zullen wij informatie en advies geven om condensatie te identificeren en te verminderen.

Schimmel
Schimmelprobleem in particuliere badkamer.

Er zijn vier hoofdtypen vochtigheid die het binnenshuis klimaat kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen om zodoende het probleem effectief te kunnen behandelen.

Condensatie

Dit is zonder meer de meest voorkomende oorzaak van vochtigheid die binnenshuis wordt ervaren. Condensatie wordt veroorzaakt door waterdamp of vocht van binnenuit het gebouw dat in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam of muur. Dit resulteert in waterdruppels (condensatie) dat in het behang, verf of gipswerk trekt. Na verloop van tijd zal het overtollige vocht leiden tot (zwarte) schimmelgroei op de oppervlakken.

Dit probleem komt meestal voor in hoeken van kamers, op noordelijk gelegen muren en/of nabij ramen. Het wordt ook aangetroffen op plaatsen met slechte luchtcirculatie zoals achter kasten en bedden, vooral wanneer deze tegen een buitenmuur zijn aangeduwd. Bij dit type vochtigheid betreft het vaak groei van zwarte schimmel.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt meestal aangetroffen op buitenmuren of door lekkages in het plafond (als gevolg van een dak lekkage). Het verschijnt alleen door een defect buiten het huis, zoals problemen met het voegwerk, gebarsten pleisterwerk, ontbrekende dakpannen of verstopte regenwaterafvoeren. Deze defecten laten water van buiten naar binnen passeren.

Doorslaand vocht is extra merkbaar na (zware) regenval en verschijnt meestal als een duidelijk gedefinieerde ‘vochtplek’ die ook vochtig aanvoelt. Zwarte schimmel wordt zelden aangetroffen op plekken met doorslaand vocht. Dit komt omdat het aangetaste gebied meestal te nat is en het vocht zouten bevat die de groei van zwarte schimmel voorkomen.

Lekkende leidingen

Lekkages van water- en afvoerleidingen, met name in badkamers en keukens, komen relatief vaak voor. Het aangetaste gebied ziet er vochtig uit en blijft ook vochtig, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Een snelle inspectie van de water- en afvoerleidingen in de keuken en badkamer, evenals afdichtingen rond het bed, de douche en wastafels, plus externe leidingwerk zoals dakgoten, zal meestal de bron van het probleem lokaliseren. Zwarte schimmel wordt zelden aangetroffen bij dit type vochtigheid

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht ontstaat meestal door water dat vanuit de grond naar binnen trekt. Opstijgend vocht treft bijna altijd alleen kelders en kamers op de begane grond. Het zal niet meer dan 50 centimeter boven het grondniveau stijgen en laat meestal een afdruk achter op de muur. Het is ook mogelijk dat witte zouten (efflorescentiezouten) op de aangetaste gebieden verschijnen.

Optrekkend vocht zal het gehele jaar door een probleem blijven vormen, maar is in de winter extra merkbaar. Als het onbehandeld blijft kan het pleisterwerk van muren doen brokkelen. Zwarte schimmel wordt meestal niet aangetroffen bij optrekkend vocht, omdat het optrekkende vocht grondzouten met zich meebrengt die de groei van zwarte schimmel voorkomt. Er kunnen echter secundaire factoren aanwezig zijn die voor een variatie van omstandigheden zorgen.

Levensstijl

De meeste woningen zullen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgen met condensatie. Er zijn echter bepaalde activiteiten die het probleem kunnen verergeren. Condensatie en schimmelgroei zijn vaak het gevolg van levensstijl en daarmee iets dat verminderd of verholpen kan worden zonder dure reinigingswerkzaamheden of -behandelingen.

Koken, wassen, binnenshuis kleding drogen, zelfs ademen – al deze activiteiten produceren waterdamp die enkel zichtbaar wordt wanneer kleine waterdruppels (condensatie) verschijnen op koude oppervlakken zoals muren, ramen, plafonds of spiegels.

De ‘hoeveelheid’ condensatie binnenshuis hangt af van drie factoren:

  1. De hoeveelheid waterdamp dat wordt geproduceerd door de activiteiten van de bewoner / gebruiker.
  2. Hoe koud of warm het binnenshuis is.
  3. Niveau van luchtcirculatie (ventilatie) binnenshuis.

Het bijvoorbeeld enkel verhogen van de verwarming lost het probleem niet op. Alle drie factoren moeten worden geanalyseerd om het probleem te verminderen. Het eerste teken van een vochtprobleem is waterdamp dat condenseert op ramen en andere koude oppervlakken. Dit neemt veel tijd om te kunnen verdampen, waardoor oppervlakken vochtig worden. Het tweede teken is de groei van zwarte schimmelplekken op deze vochtige gebieden.

Schimmel gedijt in de aanwezigheid van vier belangrijke elementen; vocht, voedsel zoals behang of verf op waterbasis, de juiste temperatuur en zuurstof. Door de oorzaken achter condensatie aan te pakken, pak je automatisch ook het probleem van schimmel aan.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Veelvoorkomende activiteiten die vocht produceren binnenshuis

Onze dagelijkse activiteiten voegen extra vocht toe aan de lucht binnenshuis. Zelfs onze ademhaling voegt vocht toe. Een persoon die slaapt voegt ’s nachts circa 250 ml water toe aan de lucht. Een actief persoon voegt overdag tweemaal dat volume toe. De onderstaande lijst geeft je een idee van hoeveel extra water je per dag aan de lucht binnenshuis toevoegt:

  • 2 personen thuis (16 uur) – 1.425 ml
  • Een bad of douche – 950 ml
  • Kleding binnen drogen – 4.275 ml
  • Koken en het gebruk van een waterkoker – 2.850 ml
  • Afwassen – 950 ml

Warmte vs. ventilatie

Het vinden van de juiste balans tussen warmte en ventilatie is belangrijk om vochtproblematiek onder controle te krijgen. Door ramen te openen of je huis te ventileren, lijkt het misschien alsof je wat warmte verliest. Wat je eigenlijk doet is het laten ontsnappen van warme, vochtige lucht en het binnenlaten van koele, droge lucht.

Droge, koele lucht is goedkoper te verwarmen dan warme, vochtige lucht! Veel mensen die dubbele beglazing hebben laten installeren, ervaren problemen met condensatie en schimmelgroei die ze niet hadden met hun oude tochtige raamkozijnen. Door ventilatieroosters actief te gebruiken of ramen op een kier te zetten, kan het benodigde niveau van ventilatie worden bereikt.

Let op: Het advies is om enkel voor een geschikte tijdsperiode te ventileren. Dit is meestal tussen de 30 en 60 minuten. Laat niet de ramen de gehele dag openstaan!

Hier zijn vier stappen die je kunt nemen om te helpen condensatie en schimmelgroei te verminderen:

1) Produceer minder vocht

Onze dagelijkse activiteiten produceren enorm veel vocht. Droog kleding bijvoorbeeld buitenshuis indien mogelijk en vermijd het drogen van kleding binnenshuis. Als je dit toch moet doen, droog ze dan op een wasrek in de badkamer met de deur dicht en met ofwel een afzuigventilator aan of een raam op een kier.

2) Vermijd overtollig vocht

Veeg elke ochtend de ramen en vensterbanken schoon om condensatie te verwijderen. Dit is vooral belangrijk in slaapkamers, badkamers en keukens – enkel het raam openen is niet voldoende.

3) Verwarmen

Bij koud weer is de beste manier om kamers warm te houden en condensatie te vermijden, om de gehele dag een lage achtergrondwarmte aan te houden in plaats van korte periodes van hoge warmte wanneer je binnenshuis bent. Goede verwarmingsregelaars, een onafhankelijk kamerthermostaat en een timer kunnen helpen bij het reguleren van de verwarming binnenshuis. Overweeg ook betere isolatie aan te brengen, kieren bij ramen en deuren af te dichten, en dubbelglas of secundaire beglazing te installeren.

4) Ventilatie

Het is belangrijk om condensatie en overtollig vocht te verwijderen door kamers (goed) te ventileren. Kamers kunnen geventileerd worden zonder deze extreem koud te maken of tocht te veroorzaken. Om dit te bewerkstelligen hoef je enkel het raam op een kier te zetten of de ventilatieroosters te openen. Dit laat warme, vochtige lucht naar buiten ontsnappen en laat koele, droge lucht het pand binnenkomen.

Enkele aanvullende tips om de ventilatie te verbeteren zijn:

1) Open een raam of ventileer bij het gebruik van de keuken of badkamer (altijd!). Sluit de deuren op te voorkomen dat vochtige lucht zich verspreidt naar andere delen van het huis. Blijf deze kamers kort ventileren na het douchen, baden of koken en houd de deur gesloten!

2) Open slaapkamerramen voor een tijdsbestek van maximaal 1 uur na het opstaan.

3) Houd vensterbanken vrij van rommel die het openen van een raam belemmeren en het schoonmaken van oppervlakken verhindert.

4) Laat voldoende ruimte over tussen de achterkant van meubels en koude muren voor luchtcirculatie.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl