Blauwe schimmel verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Blauwe schimmel of blauwgroene schimmel in huis betreft meestal de penicillium of aspergillus soort. Ze behoren tot een van de snelst groeiende schimmels (24 tot 48 uur) en hebben zeer weinig vocht nodig om hun koloniën te ontwikkelen.

Penicillium klinkt voor de meeste mensen wel bekend. Het is hetzelfde type schimmel waaruit het antibioticum penicilline wordt gemaakt. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten Penicillium. Blauwe schimmel wordt vaak aangetroffen op voedsel, vooral brood en citrusvruchten, maar kan ook groeien op huishoudelijke materialen zoals behang, gipsplaat, isolatie en tapijt die door water zijn beschadigd. Het kan ook worden gevonden op meubels die waterschade hebben geleden, zoals bankkussens en matrassen.

Een ander veelvoorkomend type blauwe schimmel is aspergillus. Aspergillus groeit meestal op rottend plantaardig materiaal en bladeren. Mensen komen dagelijks in contact met dit type schimmel. Tenzij je een verzwakt immuunsysteem of een longziekte hebt, is de kans klein om hierdoor beïnvloed te worden.

De meest veroorzaakte ziekte door aspergillus heet aspergillose. Mensen die het meest vatbaar zijn voor deze ziekte zijn personen met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van kanker, leukemie of aids, of degenen die chemotherapie (hebben) ondergaan. Wanneer aspergillose in de longen terechtkomt, kan het gemakkelijk naar de nieren of hersenen uitbreiden en potentieel levensbedreigend worden.

De kleur van schimmel kan niet als indicatie dienen voor specifieke gezondheidsrisico’s. Sommige soorten pencillium en aspergillus staan erom bekend giftige stoffen genaamd mycotoxinen te produceren die schadelijk kunnen zijn voor mensen als dieren.Om deze reden moeten alle blauwe of blauwgroene schimmels worden beschouwd als potentieel gezondheidsrisico.

Blauwe schimmel
Extreme schimmelgroei in kelder.

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door blauwe schimmel

Het feit dat penicilline wordt gemaakt van de schimmel penicillium betekent niet dat het gezond is voor mensen om in de buurt van penicillium of aspergillus te zijn. Het inademen van de sporen van de blauwgekleurde schimmel kan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder allergische reacties, ontsteking van de longen, pijn op de borst en sinusinfecties. Iedereen kan hierdoor worden beïnvloed. Echter, mensen met aandoeningen zoals astma en emfyseem zijn vatbaarder voor door schimmel veroorzaakte ziekten, evenals zeer jonge kinderen en ouderen.

Blauwe schimmel verwijderen

Penicillium- en aspergillus-schimmels verspreiden zich snel en gemakkelijk door het hele huis. Bij het aantreffen van blauwgekleurde schimmel moet er daarom snel actie ondernomen worden. Omdat blauwe schimmel zich snel verspreidt is de kans groot dat, wanneer dit wordt opgemerkt, er ook al schimmelgroei is ontstaan in andere delen van het huis.

Schimmel op niet-poreuze oppervlakken zoals metaal, glas, badkuipen, toiletten en tegelvloeren kan verwijderd worden met een antimicrobieel reinigingsmiddel. Schimmel verwijderen van poreuze oppervlakken zoals hout, gipsplaat, isolatie en tapijt is een stuk lastiger. Afhankelijk van de situatie kan het benodigd zijn om deze materialen te verwijderen en vervangen.

Bij het verwijderen van schimmel is het belangrijk om jezelf goed te beschermen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Hiermee vermijd je het inademen van de schimmels en het in contact komen met de schimmelsporen. Let vooral op het beschermen van je gezicht. De neus, keel, en ogen zijn de gemakkelijkste toegangswegen voor schimmel.

Afhankelijk van de ernst van het probleem kan het ook noodzakelijk zijn om negatieve druk in de werkruimte te creëren. Dit voorkomt dat eventuele schimmelsporen die in de lucht terechtkomen zich verspreiden naar andere delen van het huis. Zodra de schimmelverwijdering is voltooid, moet de negatieve luchtdruk nog minstens 48 uur gehandhaafd worden. Dit is vooral te adviseren bij de schimmels penicillium en aspergillus, omdat deze schimmels zich gemakkelijk verspreiden.

Schimmel zelf verwijderen is enkel aan te raden bij een oppervlak niet groter dan een vierkante meter. Bij een groter oppervlak kan er het beste contact opgenomen worden met een professional.

Schimmelgroei verwijderen.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl