Badkamer schimmel verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmelgroei op plafonds, muren en andere oppervlakken in de badkamer is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse woningen. Het is vaak het resultaat van te veel vochtophoping en onvoldoende ventilatie.

Badkamers staan erom bekend vaak vochtig en benauwd aan te voelen, wat een perfecte omgeving creëert voor schimmel om te gedijen. Wanneer oppervlakken niet goed schoongemaakt of gedroogd worden, zal meeldauw beginnen te vormen. Indien dit niet wordt verwijderd zal het zich ontwikkelen tot schimmel.

Badkamer schimmel verwijderen
Schimmelgroei in badkamer.

Wat is schimmel?

Schimmel is een soort fungi die van nature voorkomt en een belangrijke rol speelt binnen ons ecosysteem. Schimmel groeit het beste in vochtige, slecht geventileerde ruimtes en vermenigvuldigt zich door sporen te creëren.

Waarom heb ik schimmel in mijn badkamer?

Badkamers zijn een ideale ruimte voor schimmel. Het heeft namelijk alles wat schimmel nodig heeft om een zeer gelukkig en vervuld leven te leiden: vocht, warmte en weinig luchtbeweging.

Er zijn verschillende redenen waarom schimmel in badkamers kan verschijnen. De meest voorkomende reden is echter toch wel vochtigheid. Andere redenen kunnen zijn: lekkages, condensatie, slechte ventilatie etc.

Omdat schimmel in de badkamer zich snel kan verspreiden is het belangrijk direct actie te ondernemen wanneer je schimmelvlekken opmerkt.

Schimmelgroei voorkomen

Voorkomen is zeker de beste remedie als het om schimmel gaat. De belangrijkste tip hierbij is om te zorgen voor voldoende ventilatie. Zet de afzuiging aan iedere keer dat je gaat douchen of baden. Je kunt ook een raam openzetten indien mogelijk. Het afvegen van douchewanden na het douchen zal ook enorm helpen bij het verwijderen van extra vocht.

Indien er al schimmelgroei is ontstaan, zal het verwijderen van het vocht niet voldoende zijn om de schimmel te doen verdwijnen. Sterker nog, als je het vocht verwijdert zonder de schimmel te verwijderen, zal de schimmel als een soort van overlevingsreactie nog meer schimmelsporen vrijgeven zodra het droog is.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Plafonds en muren schoonmaken

Er zijn een aantal verschillende producten die gebruikt kunnen worden om zelf schimmel te verwijderen zoals supermarktproducten, borax, en commerciële fungiciden. De kans is groot dat je verschillende producten zult moeten uitproberen, en de behandeling meerdere malen moet herhalen.

Er zal hoogstwaarschijnlijk ook flink geschrobd moeten worden. Wees hierbij wel voorzichtig, sommige schoonmaakmiddelen en -materialen kunnen oppervlakken namelijk krassen. Zelfs als deze krassen niet zichtbaar zijn, creëren ze plekken waar schimmel opnieuw kan groeien en zich kan verspreiden.

Indien je zelf schimmel gaat verwijderen, test het product dan eerst op een onopvallende plek. Zorg ervoor dat de ruimte goed is geventileerd en meng nooit producten met elkaar. Sommige combinaties kunnen namelijk tot de formatie van een gevaarlijk / dodelijk gas leiden.

Draag altijd een masker bij het verwijderen van schimmel, vooral als je aan het plafond werkt. Draag ook handschoenen en oogbescherming. Zelfs de zogenoemde ‘natuurlijke’ producten kunnen schade aan de ogen en huid veroorzaken.

Bij het verwijderen van schimmel in voegen is het gebruik van een borstel aan te raden. Siliconenkit kan soms schoongemaakt worden, maar moet in de meeste gevallen worden verwijderd en vervangen. Als de schimmel in het silicone is getreden kan dit namelijk niet meer worden verwijderd.

Schimmelbestendige verven kunnen effectief zijn voor plafonds, maar mogen pas gebruikt worden als de schimmel is gedood EN verwijderd. Breng schimmelbestendige verf nooit aan op een vervuilde ondergrond!

Permanente verwijdering van schimmel

Het permanent verwijderen van schimmel is een tweestaps proces: 1) eerst het probleem dat de schimmel veroorzaakt, en 2) de schimmel doden en verwijderen.

De doe-het-zelf aanpak is over het algemeen slechts een tijdelijke oplossing in het beste geval. In het ergste geval kun je de situatie drastisch verergeren waardoor een klein schimmelprobleem explodeert en uitmondt in een ernstige infestatie.

Laat ons helpen

Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl