Alles wat je moet weten over schimmel in huis

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Te veel schimmel kan invloed hebben op de gezondheid van jou en je familie. Daarnaast kan schimmel bouwmaterialen binnenshuis, zoals hout of gipsplaat, beschadigen of vernietigen. In dit artikel beantwoorden we vragen over schimmel. Wat is het, waar groeit het, hoe verspreidt het zich en hoe kan het worden voorkomen?

Schimmel
Hardnekkig schimmelprobleem in particuliere badkamer.

Wat is schimmel?

Schimmel is een soort fungi en verschilt van planten, dieren en bacteriën. Schimmels ontbinden dood organisch materiaal zoals bladeren, hout en planten. Schimmels kunnen soms levende planten en dieren infecteren. De sporen en haarachtige structuren van individuele schimmelkolonies zijn te klein voor ons om zonder microscoop te zien. Wanneer er veel schimmel op een oppervlak groeit, ziet het er vaak zwart of groen uit. De kleur van schimmel wordt beïnvloed door de voedingsbron en de leeftijd van de kolonie. Als schimmel groeit achter vinylbehang, kunnen kleurrijke roze of paarse vlekken verschijnen. Schimmel die op stof groeit wordt meeldauw genoemd.

Wat heeft schimmel nodig om te groeien?

Schimmel heeft water nodig om te groeien; zonder water kan schimmel niet groeien. Schimmel heeft ook voedsel, zuurstof en een temperatuur tussen 4 en 38 graden Celsius nodig.

Schimmels scheiden spijsverteringsvloeistoffen af die het substraat (ondergrond) afbreken, waardoor voedingsstoffen beschikbaar komen. Schimmel kan ook sommige synthetische materialen zoals lijmen, pasta’s en verf verteren. Hoewel schimmel geen voedingsstoffen uit anorganisch materiaal zoals beton, glas en metaal kan halen, kan het groeien op het vuil aanwezig op deze oppervlakken.

Schimmels geven de voorkeur aan vochtig of nat materiaal. Sommige schimmels kunnen vocht uit de lucht halen wanneer de lucht zeer vochtig is, dat wil zeggen wanneer de relatieve luchtvochtigheid boven 80% ligt. De hoge luchtvochtigheid maakt oppervlakken vochtig genoeg voor schimmel om te groeien.

Hoe verspreidt schimmel zich?

Schimmel kan groeien door de uitbreiding van hyfen die lijken op kleine wortelharen. Op deze manier kan een kleine schimmel kolonie zich uitbreiden en veel vierkante meters materiaal bedekken.

Schimmel kan ook sporen maken die lijken op zeer kleine zaden. Schimmelsporen kunnen overleven onder omstandigheden die te zonnig, heet, koud, droog of nat zijn voor schimmelgroei. Wanneer sporen worden vrijgegeven, kunnen ze door lucht of water naar nieuwe locaties worden vervoerd.

Wanneer sporen op een vochtig oppervlak landen met voedsel en zuurstof beschikbaar zullen ze beginnen te groeien (indien de temperatuur hun ook bevalt). Het is belangrijk te realiseren dat schimmelsporen overal aanwezig zijn, zowel binnenshuis als in de buitenlucht.

Overal waar er rottend organisch materiaal is (bladeren, mulch, hout), zijn ook schimmel en schimmelsporen aanwezig. Elke dag worden we blootgesteld aan zwevende schimmelsporen uit buitenbronnen. Het is daarom bijna onmogelijk om een volledig schimmelvrije ruimte te creëren of een ruimte schimmelvrij te houden. Wat we kunnen doen – en moeten doen – is de hoeveelheid schimmel in onze binnen omgeving controleren.

Extreme schimmelgroei.

Wat zijn de gezondheidseffecten van blootstelling aan schimmel?

De meeste mensen worden niet beïnvloed door blootstelling aan schimmel, tenzij ze aan veel schimmel worden blootgesteld. Helaas weten we niet precies wat ‘veel schimmel’ betekent. Bovendien weten we niet of ‘veel’ blootstelling aan schimmel gedurende een ‘korte periode’ erger is dan ‘niet zo veel’ blootstelling gedurende een langere periode. We weten ook niet precies wat ‘niet zo veel’ betekent.

Iedere persoon is anders; wat voor sommige mensen als ‘veel blootstelling’ geldt, is voor anderen misschien ‘niet zo veel’.

Blootstelling aan schimmel kan allergieën veroorzaken bij mensen met een verhoogde gevoeligheid, maar we weten niet hoeveel blootstelling nodig is om de ontwikkeling van allergieën te starten. Als je astma hebt, kan blootstelling aan schimmel een astma-aanval veroorzaken of je chronische astma verergeren.

Op dit moment weten we niet of blootstelling aan schimmel, vooral op jonge leeftijd, kan leiden tot de ontwikkeling van astma. Hoewel blootstelling aan ‘genoeg’ schimmel allergie voor schimmel kan veroorzaken bij mensen met een gevoeligheid, is het nauwkeurig diagnosticeren van de allergie moeilijk. Helaas kunnen artsen slechts voor enkele van de duizenden soorten schimmels die bestaan testen op allergie.

Schimmels produceren soms krachtige chemicaliën genaamd mycotoxinen. We denken dat schimmels deze mycotoxinen maken om de groei van andere schimmels en bacteriën te verminderen. Penicilline is een mycotoxine dat we gebruiken omdat het bepaalde bacteriën kan doden. Helaas maken sommige van deze mycotoxinen mensen ziek. Mycotoxinen kunnen ziekte veroorzaken wanneer ze worden ingeademd, geabsorbeerd door de huid of ingenomen (ingeslikt).

Er is nog weinig bekend over de gezondheidseffecten van mycotoxinen op mensen. De meeste kennis over mycotoxinen komt van blootstelling van landbouwhuisdieren aan beschimmeld graan of hooi. We hebben geen tests die kunnen bepalen of mycotoxinen de oorzaak zijn van iemands ziekte. Ook kan het niveau van mycotoxinen in luchtmonsters niet gemakkelijk of betrouwbaar gemeten worden om blootstellingsniveaus te bepalen.

Hoe kan ik schimmelgroei in huis voorkomen?

Het antwoord hierop is eenvoudig: houd je huis droog. Als schimmel geen vocht heeft, kan het niet groeien. Onthoud dat schimmelsporen overal zijn, dus je kunt ze niet volledig buitenshuis houden.

Onze woningen en bedrijfspanden bevatten altijd voedselbronnen voor schimmel. Schimmel kan zelfs gedijen op stof, uitwerpselen van kakkerlakken en huisstofmijt, huidschilfers en voedseldeeltjes. Ook is er altijd zuurstof in de lucht aanwezig. Je kunt zuurstof niet ‘even elimineren’.

Daarom is het controleren van vocht binnenshuis de enige effectieve strategie om schimmelgroei te voorkomen.

Hoe houd ik mijn woning droog?

Ten eerste, voorkom te hoge vochtigheidsniveaus in de lucht door afzuigventilatoren in badkamers en keukens aan te zetten tijdens gebruik van de ruimte. Gebruik geen luchtbevochtiger. Als je denkt dat je een luchtbevochtiger nodig hebt, meet dan eerst de relatieve vochtigheid in huis. Een hygrometer kan de relatieve vochtigheid meten. Probeer de relatieve vochtigheid (RV) onder de 60% te houden.

Er is zelden een reden om een luchtbevochtiger te gebruiken als de RV boven 25% ligt. Als je toch een luchtbevochtiger moet gebruiken, meet dan de relatieve vochtigheid in het gebied dat de bevochtigde lucht ontvangt.

Wat moet ik doen als ik vermoed dat ik schimmel in huis heb?

Allereerst, raak niet in paniek. Onthoud dat schimmel overal aanwezig is. Zelfs bij verhoogde hoeveelheden schimmel binnenshuis, betekent dit nog niet dat je direct wordt blootgesteld.

Blootstelling houdt in dat de schimmel, schimmelsporen of toxines binnenin je lichaam zijn gekomen door inademing (ademhaling), inname (eten) of absorptie door je huid. Als schimmel zich binnenin een muur in je huis bevindt maar niet in de lucht terecht komt, ben je er niet aan blootgesteld. De schimmel moet uit de muurholte in de binnenlucht komen voordat je eraan wordt blootgesteld.

Dit betekent echter niet dat het goed is om de schimmel te negeren. De schimmel zal blijven groeien (zolang er water is), uiteindelijk het oppervlak beschadigen en de kans vergroten dat je eraan wordt blootgesteld.

Kan ik schimmel in huis zelf verwijderen?

Hoe schimmel verwijdert behoort te worden hangt af van de hoeveelheid schimmel en waar dit zich bevindt. Bij serieuze schimmelproblematiek is het altijd aan te raden een professional in te schakelen. Als er slechts een kleine hoeveelheid schimmel is, zoals in een badkamer of keuken, kan dit zelf schoongemaakt worden met wat sop en water. Spoel het hierna grondig af en laat het oppervlak goed drogen. Als je astma, ernstige allergieën of een verzwakt immuunsysteem hebt, laat de schoonmaak dan door iemand anders uitvoeren.

Als er schimmel op een muur, vloer of plafond zit, is de eerste vraag die je moet stellen: ‘waar kwam het water vandaan?’ Onthoud dat schimmel water nodig heeft om te groeien. Het heeft geen zin om de schimmel te verwijderen als je het vochtprobleem dat tot de schimmel heeft geleid niet ook oplost. Als het vochtprobleem aanhoudt, zal de schimmel spoedig terugkeren na de eerste schoonmaak.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl