Een aantal weken terug werden we voor een spoed klus gebeld. Bij aankomst bleek dat de avond van tevoren – tijdens het huisfeest – iemand iets door het toilet had gespoeld waardoor deze verstopt was geraakt. Op dat moment had niemand iets door, maar de ochtend na het feest werd al gauw duidelijk dat er iets heel erg mis was.

Direct hulp nodig bij waterschade? Bel ons op 085 060 8857 | 24/7 Landelijke dekking

De gehele beneden verdieping van de woning was overspoeld. Er lag een paar honderd liter water, en de situatie was zelfs zo erg dat het water onder de tegels terecht was gekomen, achter de muren, en zelfs onder de dure parket vloer en inbouwkasten. De gehele beneden verdieping moest eruit getrokken worden i.v.m. de schade. Om dit soort taferelen te voorkomen is het dus handig om te weten wat er wel en niet door het toilet gespoeld kan worden!

waterschade

Toilet verstopping.

10 soorten afval die je NOOIT door het toilet moet spoelen
1. Condooms

We hoeven hierbij niet in de details te treden, maar onthoud dit goed. Spoel nooit, maar dan ook echt nooit condooms door het toilet. Wikkel het condoom (en de verpakking) discreet in een stuk toilet papier en gooi deze weg in de vuilnisbak. Een aantal lagen toilet papier is voldoende om je condooms te verbergen, deze hoeven echt niet doorgespoeld te worden om ze te laten verdwijnen – met alle nare gevolgen van dien.

2. Pleisters

De meeste pleisters worden gemaakt van plastic dat niet biologisch afbreekbaar is en tot verstoppingen kan leiden. Het is daarom verstandiger om je pleisters gewoon in de prullenbak te gooien. Zelfs de pleisters die van katoen zijn gemaakt zouden niet doorgespoeld moeten worden. Gooi ze gewoon simpelweg in de prullenbak.

3. Papieren doeken

Papieren doeken breken bij lange na niet zo snel af als toilet papier, voornamelijk omdat het dikker en groter papier is (en daardoor meer absorberend). Papieren doeken kunnen je toilet heel snel verstoppen, en het is bijna zeker dat als je papieren doeken doorspoelt je direct erna de loodgieter kan bellen. Ook papieren doeken dus gewoon weggooien in de prullenbak.

LEES OOK: WAT TE DOEN WANNEER JE KELDER ONDERLOOPT MET WATER?

4. Floss

Tandzijde is niet biologisch afbreekbaar en alhoewel een klein stukje flosdraad je toilet niet zal verstoppen, kun je wel bedenken wat er zal gebeuren als er een hele boel stukken flosdraad een wirwar beginnen te vormen in je toiletpot. Uiteindelijk zal dit leiden tot een monsterachtige flosdraad bal die je riolering verstopt. Dus, na het flossen, kun je ook hier weer het beste even naar de vuilnisbak lopen.

5. Geneesmiddelen

Of drugs. Het doorspoelen van geneesmiddelen of drugs leidt niet echt tot verstoppingsproblemen, maar is wel een groot probleem voor de waterverontreiniging. In films wordt er zonder probleem een aantal kilo cocaïne door het toilet gespoeld, maar in de echte wereld is dit dus echt niet OK. Toiletwater belandt uiteindelijk in rivieren, meren en oceanen – en alhoewel het rioolwaterzuiveringssysteem het overgrote deel verwijdert, elimineert het niet alle medicijnen en drugs in het water. Gooi je geneesmiddelen dus alsjeblieft niet in het toilet, maar breng ze naar je lokale apotheek die hier gewoonlijk een veilig verwijderingsprogramma voor heeft.

6. Frituurvet, olie & vet

Nog beter is om helemaal geen eten door het toilet te spoelen. Als het verkocht is met als doel om door een mens opgegeten te worden – laat je lichaam het dan afbreken voordat het in de toilet pot verdwijnt, je begrijpt hopelijk wel wat we hiermee bedoelen.

Frituurvet, olie en vet gaat vloeibaar de toiletpot in, maar vroeg of laat zal het afkoelen en opeenhopen in je leidingen en daardoor de leiding steeds smaller en smaller maken … net zoals een verstopte ader. Uiteindelijk zal de leiding zo ernstig verstopt raken dat je toilet overspoelt. Dat is o.a. de reden waarom restaurants hun vetten en oliën professioneel laten verwijderen; je kan het niet gewoonweg in de wasbak gieten.

Maar wat moet je er dan mee? Voor het weggooien van vet en olie zijn er diverse opties. Sommige supermarkten hebben speciale (gele) containers voor (frituur) vet. Je hebt ook inzamelcontainers voor gebruikt frituurvet of olie. Zelf weggooien kan ook, giet het vet in een afsluitbare verpakking (zoals een melkpak met dop) en stop dit bij het restafval.

7. Tampons & maandverband

Bijna elk restaurant, winkelcentrum en openbaar toilet heeft wel zo een sticker waarop staat dat je vrouwelijke hygiëne producten niet door het toilet mag spoelen. Dit is niet zonder reden. Vrouwelijke hygiëne producten zijn zo ontworpen dat ze vocht absorberen en uitzetten. Het uitzetten maakt het gevaarlijk om deze producten door het toilet te spoelen omdat deze vervolgens de leidingen zullen verstoppen. Dit geldt ook voor katoenballen en katoen watten. Wikkel ze simpelweg in wat toilet papier en gooi het geheel vervolgens weg in de prullenbak.

8. Haren

Enkel omdat haar een natuurlijk onderdeel van je lichaam is betekent het nog niet dat het zonder pardon door het toilet gespoeld mag worden. Haren verstoppen douche putjes, wasbakken en toilet leidingen. Net als tandzijde vormen ook haren zich tot een gigantische bol van haar die geuren vasthouden en enorme verstoppingen creëren in je leidingen. Sterker nog, haren veroorzaken meer verstoppingen dan elk ander item op deze lijst. Gooi ook je haar dus gewoon in de prullenbak.

LEES OOK: JE VERZEKERAAR INLICHTEN BIJ WATERSCHADE EN ALLES WAT ERBIJ KOMT KIJKEN

9. Wegwerpdoekjes

Alhoewel deze producten worden verkocht als ‘wegwerpbaar’ zijn ze over het algemeen veel te dik om door het toilet te spoelen. Gooi je wegwerpdoekjes dus ook gewoon in de prullenbak.

10. Sigarettenpeuken

Sigarettenpeuken zijn niet biologisch afbreekbaar, gewoon in de prullenbak gooien dus!

Kortom, er zijn maar drie dingen die je toilet behoort door te spoelen – boodschappen met nummer 1, nummer 2 en toilet papier. Breng jezelf niet onnodig in risico, want het bellen van de loodgieter omdat je toilet verstopt is kan zeer ongemakkelijk zijn! Ga dus verantwoordelijk met je toilet om en bespaar jezelf geld en onnodige beschamende momenten.

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt helpen.)

Over de Natte Kater

De Natte Kater is onderdeel van de Frisse Kater, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij de Frisse Kater veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van de Natte Kater. De Natte Kater is gespecialiseerd in calamiteitenreiniging bij waterschade en het ontvochtigen / drogen van ruimtes. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365